Column Buitenspel Wim Masker: Glazen bol deel twee

Een afgescheiden top zes met daarachter een compact pelotonnetje van twaalf clubs. Dat beeld zou de eredivisie dit seizoen te zien geven, schreef ik hier een paar dagen voor de competitiestart. Met het transferwindow dicht en vier competitieronden achter de rug, is er aanleiding om de verwachtingen enigszins bij te stellen. Maar niet veel.

Van de voorspelde top zes hebben de kampioenskandidaten PSV en Ajax, Feyenoord en AZ hun vertrouwde posities alweer ingenomen. De topclubs vormen de top drie en AZ staat ondanks het gevoelige verlies van eredivisietopscorer Alireza Jahanbkakhsh en spits Wout Weghorst toch alweer ‘gewoon’ vierde. Vitesse staat nog niet in de top zes, maar het is een kwestie van weinig tijd voordat de Arnhemse club zijn positie weer opeist. OF FC Utrecht dat ook lukt, is nog maar de vraag. Clubeigenaar Frans van Seumeren wil Dick Advocaat als nieuwe trainer, maar of dat zo’n goed idee is? Advocaat lijkt vooral in de top te gedijen. Bij kleinere clubs kan hij zijn ergernis over minder goede spelers niet verbloemen. Dat komt het zelfvertrouwen van zijn mikpunten niet ten goede.

Van de twaalf clubs voor wie de zevende plaats het hoogst haalbare lijkt, of degradatie bij voorbaat niet uitgesloten, maken Heracles, ADO en het verrassend versterkte Willem II nog de sterkste indruk. ADO, vorig jaar zevende, zou met zijn Chinese steun wel eens een blijvertje kunnen zijn in het linker rijtje. De ervaren selectie kreeg op de valreep nog een flinke kwaliteitsimpuls. Voor PEC Zwolle en FC Groningen kan de slechte competitiestart nog wel even doorwerken. Voor hen en ook Heerenveen is een plek in het linker rijtje niet vanzelfsprekend meer.