Open deuren bij Kunstroute Expoost

GRONINGEN - Twaalf kunstinstellingen openen zaterdag 15 september van 12 tot 18 uur hun deuren tijdens de kunstroute Expoost in de oostelijke binnenstad van Groningen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten en tentoonstellingen.

In het Centrum Beeldende Kunst (CBK) aan de Trompsingel 27 kun je je die dag van 13 tot 17 uur laten fotograferen door kunstenares Caroline Penris. Penris maakt die middag unieke zwart-wit portretten van bezoekers die ze ter plekke ontwikkelt en afdrukt. Hierbij maakt ze gebruik van een ouderwetse analoge platencamera.

Tegelijkertijd met de activiteit is er in het CBK fotografisch werk van de kunstenares te zien. Dit werk kwam tot stand door een erfenis bestaande uit twee wijnkisten met glasnegatieven en een oude houten platencamera. 65 jaar lang stonden ze bij haar vader op zolder, tot de kunstenares ze ontdekte. In haar fantasie volgt ze het spoor van deze nagelaten herinneringen en combineert de beelden met eigen fotografie. De nieuwe, samengestelde beelden tonen het verleden en heden in stereo. Penris maakte hiervoor gebruik van de oude camera. Momenteel experimenteert ze met het maken van ouderwetse glasnegatieven. Dat is tenslotte de techniek waarvoor de oude platencamera is bedoeld. De werken van Caroline Penris zijn via de Kunstuitleen van het CBK te leen en te koop.

Deelname aan de activiteit tijdens Expoost in het CBK is gratis.