Het échte Italiëfestival: La Sprezzatura

GRONINGEN - Italië. Land van het goede en het mooie. Zou je denken. Maar ‘il bel paese’ heeft ook schaduwkanten. Rafelrandjes. Soms bedekken schoonheid en lichtheid dat wat er echt speelt.

Het hoort bij de cultuur en filosofie. Sinds de renaissance wordt die filosofie soms omschreven als La Sprezzatura: de kunst van de schijnbare moeiteloosheid. Verdriet, angst, de donkere kanten van de menselijke ziel toon je niet. Die dragen namelijk niets bij aan het goede en het mooie. En als het lijkt alsof je moeiteloos je kunsten vertoont, worden je talenten nou eenmaal hoger ingeschat.

Is deze levenswijze de kracht van Italië? Of juist een enorme zwakte? Op vrijdagavond 14 september zoekt het festival met diverse interactieve lezingen, discussies en presentaties de ziel van Italië. Sprekers zijn onder anderen Bas Mesters (journalist en schrijver, bekend van bestseller ‘Italiaanse Streken’), Maaike Dicke (Italianiste, expert Italiaanse film), Eric Voerman (kenner Italiaans autodesign), Dorothée Wortelboer (specialist renaissance- en barokdans), Valerio Cugia (Leven in Rome) en historicus/Italiëkenner Romke Visser (fascisme en La Sprezzatura).

Er is een fotowedstrijd. Muziek en dans. Entree euro 10. Aanvang 19.30 uur, Cultureel Studentencentrum Usva, Groningen. La Sprezzatura is een kleinschalig festival van vrijwilligers (Italiëliefhebbers), in samenwerking met Usva en società Dante Alighieri Groningen.