Foto’s | In de rij voor het riool

GRONINGEN - Een flinke rij wachtenden staat deze ochtend al vroeg klaar voor de Open dag van het Riool, klaar om af te dalen in het regenwaterriool aan het Kattendiep.

Door Albert-Jan Garama

Wethouder Joost van Keulen verricht samen met Carla Alma van waterschap Noorderzijlvest en Hilbrand Sinnema van waterschap Hunze en Aa’s de aftrap.

Stadjers hadden ooit wat te verduren. Het lichamelijke ongerief (lees poep en pies) werd gewoon op straat gegooid. Stank, ratten, ziektes, vervuild water. Later kwam een ophaaldienst aan huis, emmers vol werden op de poepkar geleegd. Maar veel beter werd het niet. Het eerste riool dateert van het jaar 1900. Inmiddels ligt zo’n 1000 kilometer aan rioolbuizen onder de straten.

Anno 2018 wordt onderscheid gemaakt tussen regenwater en afvalwater. Regenwater gaat zo snel mogelijk terug naar oppervlakte water. Afvalwater wordt eerst grondig gezuiverd en gaat dan eveneens naar het oppervlakte water.

Intussen zwelt de rij wachtenden nog flink aan. Nog een laatste toespraak en bezoekers kunnen in groepjes van 10 naar beneden. Met een helm op, veiligheid voorop.

Verder

De Open dag van het Riool duurt vandaag nog tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen rondkijken in het hoofdriool onder het Gedempte Kattendiep. Ook zijn drie grote rioolgemalen (in Selwerd, aan het Damsterdiep en bij Martiniplaza) die dag geopend.

Op de stoep van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98 staat een inspectiebus waarmee de riolering wordt gecontroleerd, binnen is een tentoonstelling over de werking van het riool te bezoeken en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Ook is daar een virtuele rondleiding te zien in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Vanaf het rioolgemaal aan het Damsterdiep rijdt een pendelbus naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, waar die dag drie rondleidingen worden verzorgd.

Foto’s Albert-Jan Garama