Thema Open Monumentendag: In Europa

GRONINGEN - Het landelijk thema van Open Monumentendag 2018 die komende zaterdag 8 september plaatsvindt, is In Europa. Groningen grijpt het thema aan om te speuren naar Europese invloeden op het cultureel erfgoed van de stad.

Er wordt door de ogen van Europeanen op een andere manier gekeken naar de stad en er is een speciale reisgids: Europa in Groningen. Daarnaast zijn traditiegetrouw tal van kerken, hofjes, bijzondere gebouwen en woonhuizen geopend voor het publiek. Open Monumentendag wordt dit jaar gecombineerd met Open Dag van het Riool.

Stadswandeling

Overal in Groningen zijn Europese invloeden. Maar ook Groningers beïnvloed(d)en Europa: Wessel Gansfort, St. Martinus van Tours, Rudolph Agricola, wetenschappers als vader en zoon Bernouilli, Frits Zernike en Ben Feringa; Italiaanse architecten als Mendini, Grassi en Natalini: zij komen allemaal voorbij tijdens de stadswandeling georganiseerd door Vrienden van de stad Groningen.

Tijd: 13.00 uur (zaterdag) en 14.00 uur (zondag). Duur anderhalf à twee uur. Start: zuidzijde Martinikerk. Opgave: stand Vrienden van de stad Groningen in de Martinikerk.

Wandeltocht Groningen door Europese ogen

Groningen is een internationale stad. Dat is niet alleen zichtbaar aan een grote diversiteit aan bouwstijlen en eettentjes. De vele internationale studenten en expats bevestigen dit beeld. Maar hoe zien zij Groningen? Twee gidsen, een uit Kroatië en een uit Zwitserland, zij wonen beiden in Groningen, geven twee persoonlijke wandeltochten waarin zij hún Groningen laten zien. Welke plekken doen denken aan thuis, welke zijn favoriet?

Tijd: 16.00 en 19.30 uur. Duur twee uur. Start: ingang Groninger Museum. Maximaal 20 personen. Opgave: online via platformgras.nl/OMD18

Speciale reisgids: Europa in Groningen

Samen met Platform Gras kwam een speciale reisgids tot stand. Van Frankrijk en België tot Engeland en Duitsland: de gids leidt langs vijfentwintig voorbeelden van Europese bouwkunst in de stad. En zorgt voor een nieuw perspectief op de gebouwen in de stad en wijst op bijzondere details. Zo vertoont de Franciscuskerk aan de Zaagmuldersweg overeenkomsten met de église Notre Dame des Trévois in Troyes; de arcade van het Hoofdstation lijkt sterk op die van de Koopmansbeurs in Antwerpen; het stadhuis op de Grote Markt lijkt op het Mansionhouse in Londen en het Academiegebouw aan de Broerstraat doet denken aan het Raadhuis in Bremen.

Op Open Monumentendag is de reisgids voor drie euro te koop in de Martinikerk.

Bovenstaand is een kleine greep uit het programma. Het volledige programma voor Open Monumentendag 2018 is te vinden op erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag

De programmafolder is gratis af te halen bij de VVV, het Gemeentelijk Informatiecentrum, de Openbare Bibliotheek, de gemeentelijke balies aan het Gedempte Zuiderdiep 98 en het Harm Buiterplein 1. Op de dag zelf in de Martinikerk, deze kerk is op Open Monumentendag het centrale informatiepunt.