Beklim de Martinitoren op Open Monumentendag

GRONINGEN - In het kader van de Open Monumentendag 2018 is 8 september de Martinitoren vrij toegankelijk en zijn er demonstraties van de luidklokken en het carillon.

Voor de Martinitoren is een aantrekkelijk programma gemaakt door de Stichting Martini Beiaard Groningen en het Groninger Klokkenluidersgilde in samenwerking met de VVV. Belangstellenden kunnen op vier momenten meedoen aan een excursie naar de klokken georganiseerd door het klokkenluidersgilde : om 11.00 uur, 12.30 uur , 14.00 uur en 15.30 uur. De stadsbeiaardier Auke de Boer geeft om 11.30 uur een toelichting op het Hemony-carillon. Dit herhaalt zich om 13.00 ,14.30 en 16.00 uur.

Voor de excursies dient men zich aan te melden bij de stand van de stichting en het gilde.

Verder gaat de Stichting Martini Beiaard Groningen dit jaar in de stand in het koor van de Martinikerk weer werken met een “jukebox” in de vorm van een miniatuur van de Martinitoren. Deze toren met een hoogte van meer dan 3 meter staat bij de stand. Aan de hand van een jukeboxlijst mag uit een lijst met klassieke en populaire nummers gekozen worden. Deze melodie wordt dan gespeeld door de beiaardier.

Voor de kinderen is een fraaie boekenlegger van de Martinitoren beschikbaar evenals een bouwplaat van de toren en er kunnen CD’s van het carillon gekocht worden De mogelijkheid is ook aanwezig om lid te worden van de Vrienden van de beiaard.