Nieuw Repair Café in de wijk

GRONINGEN - In Helpman / De Wijert worden allerlei mooie activiteiten georganiseerd. Met de komst van een Repair Café kunnen alle buurtbewoners nog makkelijker met elkaar in contact komen.

Door Ingrid de Vries

Aan de Helper Westsingel wordt in oktober een gloednieuw Repair Café geopend. Een dagdeel per week kunnen wijkbewoners hier hun kapotte spullen herstellen, samen met een vrijwilliger. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is een Repair Café geen plek waar je een apparaat naartoe brengt en rustig afwacht tot iemand het gemaakt heeft... Projectleider Geeske van der Weerd (51) legt uit: „In een Repair Café gaan mensen samen aan de slag om zaken te repareren. Uiteindelijk leer je dus om zelf een probleem te verhelpen en krijg je de mogelijkheid om iets nieuws te leren.”

Duurzaam

Een bijkomend voordeel is dat het duurzaam is. Er wordt samengewerkt met Mamamini Helpman, aangezien hier veel kapotte spullen naartoe worden gebracht. Geeske: „Wij helpen Mamamini met het repareren van deze apparaten. Deze zijn daarna weer in goede staat en kunnen vervolgens weer verkocht worden bij Mamamini. Deze apparaten zouden anders worden weggegooid.”

Het op te richten Repair Café is vooral een sociaal project. Het is onderdeel van 'Noaber Goud': een leefstijlproject dat ontmoetingen tussen wijkbewoners wil stimuleren. Geeske is werkzaam bij Begeleid Wonen Helpman, een woonvorm voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, en heeft alle plannen uitgewerkt. Iedereen - de bewoners van de woonvorm en de mensen uit de buurt - denkt mee en helpt op zijn of haar eigen manier. Geeske ziet het Repair Café als een mooie mogelijkheid om alle bewoners van de wijk te verbinden. „Het is een manier om iedereen op een laagdrempelige manier te ontmoeten en elkaar te helpen op allerlei gebieden. Niemand is een eiland.”

Ondersteuning

Student Lucas van Rooij (20) staat op het punt om te beginnen met de opleiding ‘Arts, Culture & Media’. In zijn vrije tijd wil hij vrijwilligerswerk doen voor het Repair Café. Hij is handig en weet vooral veel over computers en software. Hij wil graag ondersteuning bieden bij computervragen. Wat hem aanspreekt? „Mensen helpen om problemen op te lossen, zodat ze uiteindelijk weten hoe ze daarmee kunnen omgaan. Bovendien is dit een plek waar je warm wordt ontvangen.”

Het Repair Café is niet het enige plan om de wijk Helpman / De Wijert mooier te maken. In samenwerking met bedrijven, verenigingen en instanties wordt een reeks activiteiten georganiseerd voor de buurt. Zo haalden de wijkbewoners afgelopen voorjaar stenen uit de stoep om ruimte te maken voor bloemen en planten. Medeprojectleider Sarah Brenkman (25) vertelt: „Bij dit project was de hele buurt betrokken. Voordat we dit deden was onze straat nogal kaal. Nu is de wijk veel groener geworden”.

Schuur

Als aanvulling op het Repair Café wordt in de toekomst een 'buurtschuur' in gebruik genomen: een plek waar mensen gereedschap kunnen lenen om samen een reparatie uit te voeren. Hoewel de schuur nog niet klaar is, hebben buurtbewoners alvast gereedschap gedoneerd. Het ziet er dus naar uit dat het Repair Café kan rekenen op een warm onthaal.

Het nieuwe Repair Café in Helpman / De Wijert is op zoek naar extra vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Geeske van der Weerd: noabergoud@lentis.nl of via hettelefoonnummer 06-23918127.