Tip van de Programmeur: Rapalje, wereldberoemd uit eigen stad Groningen

GRONINGEN - Het zal zo in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn geweest dat hij me op viel in de straten van Groningen.

Een stoere vent met een woeste haardos die als troubadour de Stadjers met zijn fantastische keelklanken en gitaarspel wist te verblijden. Ik heb het hier natuurlijk over William, een van de bandleden van de folkband Rapalje die zijn muzikale carrière als straatartiest is begonnen. Dat je op straat de beste vondsten vindt moge duidelijk zijn gezien het feit dat de muzikale genieën van Rapalje elkander daar tegen het lijf zijn gelopen. In het beginstadium van de band werd er nog wat geschoven met instrumenten en muziekgenres maar al snel werd de folkmuziek ontdekt. Een gouden greep en een win-win situatie voor zowel muzikanten als publiek bleek al gauw. Want vanaf het moment dat de muzikale puzzel op zijn plaats viel konden de artiesten naar hartenlust spelen en was de kiem gelegd voor wat uit zou groeien tot een van de beste folkbands ter wereld. Iets om als Groningers trots op te zijn.

Tegenwoordig weten de minnestrelen van Rapalje met hun wilde haardossen en middeleeuwse kilts met hun enthousiasme en gedrevenheid een vlammende energie te creëren waar menig artiest jaloers op is. Dit heeft erin geresulteerd dat ze vooral buiten de landsgrenzen optreden en menig stadion compleet uitverkopen. Het is dan ook bijzonder uniek dat deze fantastische band een optreden in hun hometown Groningen komt geven.

Op zaterdag 29 september zal venue EM2 omgetoverd worden tot een herberg tijdens de Celtic Folk Night. Het zal een avond worden waarin stampende jigs en reels, gevoelige ballades en een vleugje heavy metal je meenemen naar de Schotse Hooglanden, Ierse vlakten, taveernes en herbergen. Wees gewaarschuwd want stilzitten is moeilijk.

Naast muzikaal vertier zal er ook vermaak zijn in de vorm van diverse stands en voedselprojecten.

Kaarten zijn te koop via de site van de EM2 www.em2groningen.nl. EM2, Energieweg 10 Groningen (Suikerunieterrein).