Buitenspel column Wim Masker: The Buijs Babes

Django Warmerdam vierde zondag zijn 23ste verjaardag en is daarmee nog maar net de beloftenleeftijd ontgroeid. Toch zijn in de selectie van FC Groningen maar zes spelers ouder dan hij: doelman Sergio Padt (28), Mike te Wierik (26), Samir Memisevic (25), Mimoun Mahi (24), reservekeeper Kevin Begois (36) en nieuweling Ahmad Mendes Moreira (23).

FC Groningen had al een jonge selectie en is er in de transferperiode alleen nog maar jonger op geworden. Kasper Larsen (25) werd vervangen door belofte Lars Kramer (19), allrounder Yoëll van Nieff (25) door aankoop Jeff Chabot (20). Voor de spitsen Lars Veldwijk (26) en Tom van Weert (28) kwamen ook al beduidend jongere vervangers: huurling Mateo Cassierra (21) en ‘ruilobject’ Jannik Pohl (22). Veertien van de 21 selectiespelers zijn jonger dan 23 jaar.

De roep om meer senioriteit werd genegeerd. Nu moet gezegd dat nogal wat dure routiniers de laatste jaren niet hebben kunnen overtuigen. Denk aan Meerdink, Reijnen, Kwakman, Maduro en toch ook Jenssen. En in 1998 degradeerde FC Groningen zelfs met een elftal dat bol stond van de routine. Lodewijks, Koeman, Atteveld, Huizingh en Bombarda waren destijds zeer aansprekende namen, maar vormden samen geen goed geheel. Les van toen: kwaliteit is belangrijker dan leeftijd en een evenwichtige elftalcompositie onontbeerlijk.

FC Groningen heeft talenten nadrukkelijk op één geplaatst. Dat brengt risico’s met zich mee. In potentie hebben ‘The Buijs Babes’ misschien de kwaliteiten om in het linker rijtje te eindigen, maar die hebben ze nu nog niet. Laten we er dan ook zo naar kijken. Zeker is dat hoofdtrainer Danny Buijs de meest geschikte speelwijze en elftalcompositie nog niet heeft gevonden. Dat kost tijd. Laten we hem die gunnen.