Gerenommeerde beiaardiers bespelen carillon Martinitoren

GRONINGEN - Elk jaar worden er op het carillon van de Martinitoren een tiental bijzondere bespelingen gegeven door meestal de stadsbeiaardier Auke de Boer ter aanvulling op de wekelijkse bespelingen op dinsdag en zaterdag. Deze worden georganiseerd door de Stichting Martini Beiaard Groningen.

Dit jaar zal er op elke donderdagavond in september een concert van ongeveer een uur te beginnen om 19.30 uur, worden gegeven door landelijke bekende beiaardiers.

De aftrap wordt op 6 september gegeven door Janno den Engelsman die beiaardier ( en organist ) is in het zuiden van het land: Middelburg, Zierikzee en Bergen op Zoom. Het tweede concert is op 13 september. Dat wordt gegeven door Arie Abbenes die decennia lang een befaamd docent was aan conservatoria in Amerika en Nederland ( o.a. Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort-Utrecht ) en jarenlang beiaardier was van Eindhoven, Asten, Oorschot en de Domtoren in Utrecht. Op 20 september is het de beurt aan Wim Ruitenbeek die voornamelijk te horen is in het midden van het land: Harderwijk, Nijkerk, Tiel, Velsen en Leidse Rijn. De reeks wordt op 27 september afgesloten door Bernard Winsemius. Hij was behalve docent aan de conservatoria te Rotterdam en Utrecht ( Nederlandse Beiaardschool Amersfoort) een landelijk zeer bekende organist en emeritus stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam.

De concerten zijn het beste te beluisteren op het Martinikerkhof waar een programma van het die avond te spelen concert verkrijgbaar is. Van de complete serie is een mooi programmaboekje te verkrijgen dat op verzoek graag wordt toegestuurd door de Stichting Martini Beiaard Groningen p/a david.van.dijk@ziggo.nl. Dit boekje is ook te downloaden op de site www.martinicarillon.nl.