Cultuurinstelling VRIJDAG zet de deuren open

GRONINGEN - Cultuurinstelling VRIJDAG heeft 8 september openhuis aan de Walstraat 34 en de Sint Jansstraat 7.

Tijdens VRIJDAG Open is iedereen is welkom om kennis te komen maken met muziek, beeldende kunst en theater. VRIJDAG Open is van 13:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis. “We gooien de deuren wijd open en geven een feestje!”

“VRIJDAG is er voor iedereen, alle leeftijden en elk niveau. Muziek, theater of beeldende kunst: je kunt bij ons beginnen en gaan waar je wilt”, zegt Marleen Dijkstra van VRIJDAG. De cultuurinstelling ontstond in 2013 uit een fusie tussen de Stedelijke Muziekschool Groningen en het Kunstencentrum Groningen. “We zijn zo een jonge organisatie met een rijk verleden. Onze professionele docenten hebben meestal jarenlange ervaring.”

Gevarieerd aanbod

Bezoekers kunnen aan de Walstraat terecht voor beeldende kunst en aan de Sint Jansstraat voor muziek en theater. “Je kunt niet alleen komen kijken en luisteren in onze ateliers en oefenruimtes, maar je kunt ook meedoen. Er zijn tal van workshops en open lessen.”

“Aan de Sint Jansstraat 7 kun je meezingen met smartlappen en popklassiekers tijdens het Meezingcafé. Of doe mee aan een workshop acteren van één van onze theaterdocenten”, aldus Marleen, “Aan de Walstraat organiseren we een schildermarathon – ook voor kinderen! En in de ateliers kun je kennismaken met onder meer edelsmeden en grafiek”. Voor alle bezoekers, jong en oud, is er een smakelijke verrassing.

Kunst maken duur?

VRIJDAG biedt een breed en gevarieerd cursusaanbod. De kosten voor jongeren en kinderen worden voor houders van Stadjerspas vergoed door het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur. “Juist voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren is samen kunst maken erg goed. Voor onze jonge cursisten met een krappe beurs worden de kosten daarom vergoed.”

Plezier

“We dagen je uit om talenten te ontdekken en je grenzen te verleggen,” zo belooft Marleen. “Samen kunst maken is vooral erg leuk. Plezier vormt de basis van alles wat we doen.”