Foto’s Ballon Fiësta | Met 120 graden Celsius de lucht in

MEERSTAD - Geen houden meer aan. Wanneer een luchtballon, na kronkelend in touwen en een gasbrander die niet van ophouden weet, zich eindelijk opricht wil die maar een ding: de lucht in!

En dat gaat in rap tempo!

Reusachtige gevaartes met bemanning en gastvaarders in een rieten mand zoeven omhoog. De ballonnen steken af tegen de blauwe lucht en de mand is nog slechts een stip zo in de verte. In mum van tijd. De verwondering van bezoekers –met beide benen op de grond- wordt ondersteunt door ‘oh’s’ en ‘ah’s’, een klaterend applaus. Opgetogen sfeer.

Voor het zover is moeten bezoekers eerst in file naar Meerstad. Zowel met de auto als op de fiets is het goed daar even de tijd voor te nemen. De twee dagen durende Ballon Fiësta Meerstad is een populair en goed georganiseerd evenement, drukte wordt soepel in goede banen geleid.

‘En daar gaat er weer een, schalt enthousiast uit de luidsprekers. ‘De hete lucht heeft een temperatuur tussen 80 tot 120 graden Celsius, dan is de ballon klaar voor vertrek.’ En zo zijn er nog meer weetjes te horen. Bijvoorbeeld dat in Nederland niet hoger dan 3.000 meter gevaren mag worden.

Hoogtepunt is de Super Bike de grootste luchtballon –special shape- van Europa. Deze bike heeft even tijd nodig om warm te draaien, gaat na enig geduld snel en fluisterstil hoog richting stad. Vanavond verder nog ‘Night Glow’: de ballonnen veranderen dan in levensgrote lampionnen, die het terrein verlichten op de maat van de muziek.

Foto’s Albert-Jan Garama.