Foto-expositie ‘Weer toekomst!’ in Martinikerk

GRONINGEN - In de Martinikerk Groningen is van 3 oktober tot en met 30 november over de integratie van vluchtelingen via studie en werk.

Aan de hand van prachtige foto’s en podcasts van Ahmet Polat, voormalig Fotograaf des Vaderlands, maak je kennis met de mens achter de vluchteling. De bezoeker wordt deelgenoot van toekomstdromen, sociale activiteiten en dagelijkse inspanningen voor een opleiding, een stage of een baan. De expositie heet ‘Weer toekomst!’ en is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Geen zielige mensen, maar gewoon mensen

Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: 'Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.'

Geen vluchteling maar professional

De foto’s hebben stuk voor stuk een unieke waarde, ziet Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. 'Neem de foto van Aissata, de onderwijzeres die lesgeeft. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat verhaal laat deze foto prachtig zien.'

In het voorjaar van 2016, op Wereldvluchtelingendag, opende Prinses Beatrix de expositie in Museum Hilversum. Daarna waren de foto’s te zien op een groot aantal hogescholen en universiteiten. De expositie kwam tot stand kwam met financiële steun van AMIF, het asiel, migratie en integratiefonds van de Europese Unie, Janivo Stichting en Hendrik Mullerfonds.

Samenwerking tussen Groningen en het UAF

In het kader van het 70-jarige bestaan van het UAF, reist ‘Weer toekomst!’ in 2018 langs gemeenten in Nederland die zich samen met het UAF inspannen voor de toekomstkansen van vluchtelingen. Utrecht beet het spits af, Zutphen volgde daarna en Groningen neemt het stokje over.

Sinds 2016 zet de gemeente Groningen zich samen met het UAF in voor vluchtelingen die een opleiding willen volgen aan de universiteit of een hogeschool. De gemeente hoopt te stimuleren dat afgestudeerde vluchtelingen hun talenten blijvend inzetten voor de stad of regio. Om de kans op succes te vergroten, werkt de gemeente nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen, diverse hbo-instellingen en bedrijven in de regio. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van het UAF.

Over fotograaf Ahmet Polat

Ahmet Polat was als Fotograaf des Vaderlands in 2016 het gezicht van de Nederlandse fotografie. Zijn werk verscheen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij heeft tentoonstellingen op zijn naam staan in het Rijksmuseum, FOAM, Stedelijk Amsterdam, Palais des Bozar Brussel, PhotoLonden en op de Biënnale Istanbul. In 2004 werd hij 2e in de categorie documentaire van de Zilveren Camera, in 2006 won hij de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de Prix Pictet. Zie www.ahmetpolat.nlwww.uaf.nl/weertoekomst.