De rol van digitalisering in democratische processen

GRONINGEN - Gaat de technologie de democratie vernietigen of verspreidt de politiek haar gezag over de digitale wereld? Drijft het internet ons steeds verder uit elkaar of zorgt het voor verbroedering en saamhorigheid?

In het kader van de landelijke Nacht van de Dictatuur geeft techblogger Jamie Bartlett woensdag 12 september zijn visie op de rol van digitalisering in democratische processen. Deze lezing vindt plaats in het Academiegebouw, Broerstraat 5 en begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Tech heeft ons leven volledig veranderd. Hebben we daarbij onbewust teveel van onszelf weggegeven aan de duistere krachten achter een muur bestaande uit programmeercode? Ligt de macht in de handen van een klein groepje utopisten, adverteerders en durfkapitalisten in Silicon Valley? En in het licht van recentelijke schandalen zoals rond Facebook en Cambridge Analytica, wat betekent dat voor de democratie, en de staatsvormen die we al lang voor de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie hebben opgericht?

Jamie Bartlett is techjournalist en directeur van het Centre for the Analysis of Social Media van de denktank Demos en gespecialiseerd in politieke stromingen die zich vooral online manifesteren. Hij is bekend van de BBC2-serie The Secrets of Silicon Valley en is journalist. Ook is hij de auteur van de bestseller The Dark Net (2015), een onderzoek naar de krochten van het internet, en Radical Chasing Utopia: Inside the Rogue Movements Trying to Change the World (2017). In 2018 publiceerde hij People vs. Tech: How the Internet is Killing Democracy over de verborgen netwerken van websites, communities en culturen op het internet.

Nacht van de Dictatuur

De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen op 15 september. De Nacht van de Dictatuur is in het leven geroepen om op een andere manier aandacht te besteden aan vrijheid, democratie en rechtsstaat: van debat en lezing tot diner en van filmvertoning tot interview.