FC Jonge Honden wint

GRONINGEN - De vreugde spatte er zaterdag vanaf bij FC Groningen. De jonge spelersgroep en de grote aanhang waren door het dolle heen na de zwaarbevochten 1-0 uitzege op De Graafschap.

FC Groningen oogde in Doetinchem als een roedel enthousiaste jonge honden. Trainer Danny Buijs koos voor een elftal met maar liefst acht spelers van 22 jaar of jonger. De Jonge Honden waren een uur lang beter dan De Graafschap dat na de hoopgevende 2-0 thuiszege op Feyenoord nu van een koude kermis thuiskwam. De ploeg van culttrainer Henk de Jong verwachtte te kunnen profiteren van de slechte competitiestart van FC Groningen en bovendien het ontstane rumoer door uitspraken in de media van de gepasseerde Tom van Weert en Jesper Drost.

Energiek

Zonder het gepasseerde tweetal waren doelman Sergio Padt (28), Mike te Wierik (26) en Samir Memisevic (25) de enige 22-plussers in het reservetenue van FC Groningen. Vier jonkies maakten hun seizoendebuut in een officiële wedstrijd: Tim Handwerker (20) als linksback, Ludovit Reis (18) als controleur, Michael Breij (21) als aanvallende middenvelder en Mateo Cassierra (21) als spits. Vooral Reis en Breij maakten indruk. Handwerker kwam verdedigend niet echt in de problemen en leverde de assist bij de winnende goal van Breij. Huurling Cassierra bevestigde het beeld van hem bij Jong Ajax en tijdens de oefencampagne: hij doet af en toe aardige dingen aan de bal, maar is geen knokker of kille afmaker. Bij de stand 0-1 draaide de Colombiaanse spits zich knap vrij om vervolgens onbeheerst over te schieten. Wanneer de jonge aanvaller besluitvaardiger en koeler wordt, kan hij misschien alsnog de trefzekere spits worden die scouts van Ajax ooit in hem zagen.

Zelfde systeem

Startte Buijs in Doetinchem met vier andere spelers dan in de wedstrijden tegen Vitesse en Willem II, zijn basissysteem liet hij ongewijzigd. Dat bleef 4-2-3-1. In de linie voor de controleurs Reis en Hrustic vormden Doan, Breij en Warmerdam het aanvallende trio achter spits Cassierra. Het blijft de vraag of Buijs met deze speelwijze wel voldoende rendement haalt uit Ritsu Doan. De Japanner moet vaak achter zijn linksback aan. Hij doet dat plichtsgetrouw, maar verspilt daarbij veel energie. In een vrijere rol als rechtsbinnen/schaduwspits moet zijn rendement hoger kunnen liggen. Misschien kunnen Breij en Doan elkaar nog wat meer afwisselen. Breij houdt net als Doan het midden tussen een echte aanvaller en een aanvallende middenvelder.

Te lage klassering

FC Groningen ontvangt zondag vroeg in de middag (aftrap 12.15 uur) het nog puntloze PEC. De Zwollenaren voetbalden zaterdagavond een helft lang uitstekend tegen PSV. Op het eigen, snelle kunstgras speelde de ploeg van John van ’t Schip de landskampioen bij vlagen weg. De Blauwvingers hadden wel een puntje verdiend, maar bleken net niet in staat om een gelijkspel over de streep te trekken. PEC is kortom beter dan de laatste plaats doet vermoeden.