Regiocontainer: ‘Enorme verschillen in tarieven voor het storten van afval’

GRONINGEN - Wie steenpuin, hout of gemengd bouwafval wil inleveren, kan dat in de ene gemeente gratis doen terwijl er in een andere meer dan 100 of soms wel 200 euro per kuub voor gevraagd wordt. Regiocontainer heeft de tarieven voor alle gemeenten onderzocht en op een rij gezet.

Voor het storten van steenpuin en hout zijn inwoners van de provincie Groningen gemiddeld gezien duurder uit dan hun landgenoten, volgens Regiocontainer. De tarieven per kuub zijn in de provincie respectievelijk € 34,23 en € 17,08 tegenover € 27,90 en € 12,25 landelijk.

Het storten van gemengd bouwafval is daarentegen goedkoper in de provincie Groningen. Het gemiddelde tarief per kuub ligt hier namelijk op € 27,97 tegenover € 35,34 landelijk.

Uit het onderzoek blijft dat vooral de gemeenten Bedum, Ten Boer en Groningen het hebben getroffen. Hier wordt een uniform tariefbeleid gehanteerd als het gaat om het inleveren van steenpuin, hout en gemengd bouwafval per kuub. In alle gemeenten kunnen de drie onderzochte afvalstromen gratis ingeleverd worden.

De gemeente Haren scoort uit alle gemeenten van de provincie Groningen het slechtst. Voor het inleveren van de onderzochte afvalstromen wordt een gemiddeld tarief van € 116,11 gehanteerd. Op de 2e plek vinden we de gemeente Eemsmond met een gemiddeld tarief van € 59,92. De top 3 wordt compleet gemaakt door de gemeenten Loppersum en Winsum. Het tarief daar is lichtelijk minder dan in de gemeente Eemsmond, namelijk € 59,86.

De verschillen per gemeente zijn enorm. Zelfs het verschil tussen naastgelegen gemeenten kan al oplopen tot 200 euro per kuub. Gemeenten vragen dus zeer uiteenlopende tarieven voor een relatief rechtlijnige dienst. De redenen achter deze verschillen zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Meer weten over de landelijke verschillen of de tarieven per gemeente? Dat kan op https://www.regiocontainer.nl/tarieven-milieustraat-groningen-2018.