Column Buitenspel Wim Masker: Voetballen onder druk

GRONINGEN - Een snerpend fluitconcert klonk er zondag in Nieuw Galgenwaard voor de spelers van FC Utrecht na het teleurstellende gelijkspel tegen VVV.

Veel ongenoegen klonk er zaterdag ook in Breda na de 2-0 nederlaag van NAC tegen Excelsior. Zelfs bij cultclub De Graafschap werd er afgelopen weekend flink gemord. Als je thuis van Feyenoord kunt winnen, dan toch zeker ook van middenmoter-in-vroege-nood FC Groningen?

Niet dus.

Aan menige teleurstelling gaat een te hoge verwachting vooraf. Dat gaat FC Emmen nu ook merken. Na zelfverzekerde uitspraken van trainer Dick Lukkien gingen de beroepscritici er zondag bij Ajax-FC Emmen even goed voor zitten. Vooral geïnteresseerd in Ajax konden zij ook mooi Emmen even bekijken. De Drentse club verloor kansloos en viel de analisten waarachtig niet mee. Willem van Hanegem noemde de ploeg van Lukkien in het Algemeen Dagblad apathisch. Zijn AD-collega Hugo Borst zag twee spelers naar corpulentie neigen. “De door mij gewaardeerde Anco Jansen en Keziah Veendorp, die ook best aardig kan voetballen… Kenneth Perez en Hans Kraay jr. was het ook opgevallen dat de heren bepaald geen afgetrainde indruk maakten. Nou, dat beviel trainer Dick Lukkien helemaal niet. Hij is er niet van gediend dat zijn jongens worden weggezet als een campingelftal. Maar het was niet eens een campingelftal. Het was erger.”

FC Emmen speelt vrijdagavond thuis tegen De Graafschap. De enthousiaste nieuwe aanhang zal vrede hebben met nederlagen tegen AZ en Ajax, maar verwacht nu ongetwijfeld een overwinning. Voor het eerst dit seizoen speelt FC Emmen daarom onder echte druk. Zoals topclubs, subtopclubs en ambitieuze middenmoters dat wekelijks doen. Welkom in de eredivisie.