Column In Stad Jos Jansen op de Haar: Zuivere blues

GRONINGEN - Stefan Nieuwenhuis van Buro05 is er in geslaagd een zeer gevarieerde aflevering van Literaturia samen te stellen. Bevlogen avonden vol verrassingen moesten het worden op Noorderzon. En dat is gelukt. Het werd een literair en poëtisch programma om je vingers bij af te likken.

Zo luisterde ik vrijdagavond in de sfeervolle Desdemona tent naar jazzkenner Rudie Kagie. Hij portretteerde de markantste jazzfiguren die ons land heeft gekend. Drank en een ruimschoots gevulde snoepdoos aan andere middelen zorgde voor het einde van menige jazzmuzikant. Chet Baker maakte een doodsmak uit een hotelraam, drummer Leo de Ruiter bedreigde zijn publiek met een pistool, Kid Dynamite stikte in het mondstuk van zijn saxofoon. Nee, saai was het zeker niet.

Ook levendig was het zaterdag rond Rawie. De beste dichter uit de Visserstraat en verre omstreken ging nog even terug in de tijd. “Toen mij het dichterschap overkwam had ik niet het geringste vermoeden wat er allemaal bij komt kijken. Toen mijn eerste bundel verscheen werd mijn moeder opgebeld door een verontruste oom die zei: ‘Heb je niet door dat dit een noodkreet van die jongen is.’ Het misverstand begon dus toen al. Het is al tamelijk ingewikkeld om je emoties in sonnetvorm te gieten, dan een uitgever te zoeken, drukproeven te corrigeren. Evenmin heb ik ooit gedacht dat mijn werk ooit op muziek gezet zou worden. Al kreeg ik ooit toegevoegd dat Harry Muskee mijn gedichten zo bluesy vond.”

Nadat Jean Pierre ‘als tegenwicht’ nog wat van zijn nieuwere werk had voorgedragen, was het tijd voor De Heren rond Rawie. Dit begenadigde muzikale drietal speelde ruim een uur de pannen van het dak aan de hand van de vroegere gedichten van Rawie. Het is waar: de poëzie van J.P. is zuivere blues.

Tot en met zaterdag speelt Literaturia zich nog af in een container op de Leliesingel. Er zijn elke dag optredens van 20 minuten om 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 uur. De entree bedraagt 4 euro.

Stadsdichter Lilian Zielstra sluit zaterdag af met een liefdesverklaring aan de stad Groningen. Ze laat aan haar publiek zien welke plekken in Groningen haar inspireerden, en laat in haar gedichten de stad horen.