Groninger kunstenaar Jesper Veltrop maakt object voor Noorderzon

GRONINGEN - Jaarlijks vraagt het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) een startend Groninger kunstenaar een kunstwerk voor het Noorderzon Festival te maken. Dit jaar is dat Jesper Veltrop (Groningen, 1987).

Voor het festival heeft hij het object Lienen in ’t Land gemaakt. Lienen in ‘t Land is een plek om festivalgangers te ontmoeten, een object om op te klimmen, te zitten of lekker tegenaan te leunen met een biertje in de hand. Het volledig uit Douglas-balken vervaardigde kunstwerk staat bij podium zuid op de speelweide van het Noorderplantsoen en is iedere dag van het festival te zien en te gebruiken.

De Stijl

Jesper Veltrop is in 2017 afgestudeerd als ruimtelijk ontwerper aan de Academie Minerva. Zijn ontwerpstudio, Studio Veltrop, is gespecialiseerd in objecten in de publieke ruimte die de interactie aangaan met bezoekers en gebruikers. De objecten hebben naast functionele ook sculpturale waarden. In het werk van Veltrop zijn invloeden te vinden uit De Stijl en het kubisme. Abstracte vormen en lijnen zijn de leidraad voor alle ontwerpen.

Traditie

Het CBK heeft een jarenlange traditie van kunstwerken voor startende Groninger kunstenaars op het Noorderzon Festival. Sinds 2001 realiseert het centrum deze kunstwerken. Met de opdrachten wil het CBK veelbelovende kunstenaars een podium bieden zich aan een groot publiek te presenteren.