Cursus Kennismaken met Hebreeuws in Synagoge

GRONINGEN - Synagoge Groningen start op 13 september de cursus Kennismaken met het Hebreeuws.

Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis.

Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israel. Ook is het Nederlands door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws.

Tijdens de cursus in Synagoge Groningen, die wordt gegeven door docent Chris van Wierst, leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van voorbeelden uit de Bijbel. Ook een ander opmerkelijk aspect van het Hebreeuws wordt behandeld: het bestaat uit uitsluitend medeklinkers. Hoe kan een taal die geen klinkers bevat toch uitgesproken worden?

De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursisten daarbij gemakkelijker te maken, ontvangen ze een speciale kalligrafie-pen. In de loop van de cursus worden veel handige tips gegeven om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Prijs euro 40 inclusief lesmateriaal, voorkennis is niet nodig. Data: 13, 20 en 27 september, 4, 11 en 18 oktober 2018, telkens op donderdag van 19.00 tot 21.00. Synagoge Groningen, locatie Rabbinaatshuis, Nieuwstad 28, Groningen. Aanmelden en informatie: info@synagogegroningen.nl.