Rob de Wijk gastspreker 28 augustus rede

GRONINGEN - Rob de Wijk is dit jaar de gastspreker tijdens de 28 Augustus Rede. In zijn Rede zal hij onder de titel Is Vrijheid Vanzelfsprekend? het jaarlijkse thema Vrijheid op eigen wijze behandelen.

Rob de Wijk (63) is historicus en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en is hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

De Wijk is gespecialiseerd in veiligheidsvraagstukken, internationale betrekkingen en Europese integratie. In 2017 verscheen zijn meest recente boek, ‘De nieuwe revolutionaire golf’, dat als ondertitel heeft ‘Waarom burgers zich van hun leiders afkeren’.

De 28 Augustus Rede vindt plaats op dinsdag 28 augustus van 11.30 uur tot 12.30 uur in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit, Broerstraat 5 te Groningen. Gastheer bij de 28 Augustus Rede is de heer Hans Alders, voorzitter van de Stichting 28 Augustus Debat. In de Aula van het Academiegebouw is plek voor driehonderd personen. Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

De 28 Augustus Rede is sinds 2011 de opvolger van het 28 Augustus Debat. In 2017 sprak cabaretier Freek de Jonge over aardgaswinning en ereschuld. In 2016 was René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen gastspreker. Hij koppelde het ontzet van Groningen aan de gevolgen van de aardgaswinning. In 2015 sprak Marietje Schaake, Europarlementariër van D66, over het belang van open internet en digitale vrijheid. Eerdere sprekers waren prof.mr. Geert-Jan Knoops (2011) over de historische ontwikkeling van het begrip vrijheid. In 2012 sprak mr. Job Cohen over de ontwikkeling van ons vrijheidsbegrip, tien jaar na de moord op Pim Fortuyn. In 2013 gaf Kysia Hekster een lezing over vrijheid in het hedendaagse Rusland. In 2014 sprak Mathijs Bouman, columnist van het Financieel Dagblad, over de vrijemarkteconomie en het neoliberalisme.