Grand Theatre en Noorderzon coproduceren meesterstuk op Ruhrtriënnale

GRONINGEN - Noorderzon vindt dit jaar niet alleen plaats in Groningen, maar ook over de grens in Duitsland. Op zondag 26 augustus gaat namelijk de voorstelling ‘Diamante’ van de Argentijnse theatermaker Mariano Pensotti in première op de prestigieuze Ruhrtriënnale in Duisburg.

Noorderzon en Grand Theatre zijn coproducenten van deze grote, internationale theaterproductie. Het immense decor van ‘Diamante’ werd op verzoek van de theatermaker gebouwd in de decorwerkplaats van Grand Theatre. Speciaal voor een groep Noorderzonbezoekers gaat er een bus van Groningen naar het festival in Duitsland.

Immens decor van Mariano Pensotti’s ‘Diamante’ gebouwd in Groningen

‘Diamante’ is het langverwachte marathonmeesterstuk van wereldberoemd theatermaker Mariano Pensotti. In zes uur tijd beleef je, lopend door een fictief stadje, de opkomst en ondergang van de wreedste vorm van kapitalisme. Het decor van de voorstelling werd gebouwd in de werkplaats van Grand Theatre aan de Koningsweg te Groningen. De meeste mensen kennen Grand Theatre natuurlijk als het theater aan de Grote Markt. Minder bekend is dat het theater al decennialang een theaterwerkplaats runt en grote expertise heeft op het gebied van decorbouw. Daarom besloot theatermaker Mariano Pensotti om het indrukwekkende decor van zijn nieuwste productie te laten bouwen door Grand Theatre. Twee maanden lang hebben acht decorbouwers gewerkt om het decor op tijd klaar te krijgen voor de première.

Samenwerking Grand Theatre en Noorderzon

Grand Theatre en Noorderzon hebben een jarenlange geschiedenis rondom het samen scouten, ontwikkelen en presenteren van nieuw (internationaal) werk. Met Pensotti’s ‘Diamante’ gaan coproducenten Noorderzon en Grand Theatre een ongekend avontuur aan, over de grens. Beide partners verheugen zich over hun samenwerking en zijn trots een bijdrage te leveren aan Pensotti’s ambitieuze project. Voor de theaterwerkplaats van Grand Theatre is dit de grootste opdracht ooit. Voor zover bekend wordt het de eerste Noorderzonvoorstelling ooit die niet in Nederland te zien zal zijn. Speciaal voor een groep Noorderzonbezoekers gaat er een bus van Groningen naar de Ruhrtriënnale in Duisburg.

“De Ruhrtriënale is een van de meest prestigieuze festivals in Europa en samenwerken als coproducerende partners is een belangrijke ontwikkeling voor zowel Noorderzon Festival als Grand Theatre.” - Mark Yeoman, artistiek leider Grand Theatre en Noorderzon.