Internationale studenten betalen de hoofdprijs voor de noodopvang

GRONINGEN - Internationale studenten zonder kamer zijn tussen de €375 en €400 kwijt aan de noodopvang in de tenten bij de ACLO. Voor een plek in de hotelboot is het verplicht om 30 dagen af te nemen, waardoor studenten bijna tegen de €1300 kwijt zijn.

Dit blijkt uit informatie die vandaag aan internationale studenten beschikbaar is gesteld op athomeingroningen.nl. De Groninger Studentenbond (GSb) roept de onderwijsinstellingen op om iets te doen aan deze prijzen.

“We wisten al dat de studenten in de tenten bij de ACLO met 30 man in dezelfde ruimte zullen moeten slapen”, begint voorzitter van de GSb Sjoerd Kalisvaart. “Wij maakten ons toen al zorgen om de privacy en de veiligheid. Als we nu lezen dat er alleen een gemeenschappelijke douche en een gemeenschappelijke kleedruimte is, valt daar niet mee te rijmen dat studenten hiervoor €87,50 per week moeten betalen.”

Prijs

Daarnaast doet ook de prijs van de woonboot aardig wat wenkbrauwen fronzen. Voor de woonboot is het verplicht om hier minimaal een maand te verblijven. Dit komt neer op een bedrag van bijna €1300 euro per maand. “Dit bedrag is onder andere zo hoog omdat het bij de woonboot verplicht is om daar te ontbijten, lunchen en avondeten”, stelt Kalisvaart. “Desalniettemin is dit bedrag onbetaalbaar voor studenten.”

De GSb roept de onderwijsinstellingen op om de prijzen fiks te verlagen en de tenten zelfs gratis te maken. Het is goed dat er noodopvang is, maar op deze manier voelt de internationale student het onevenredig hard in zijn of haar portemonnee.