Groningse bloemiste Franka Roenhorst naar NK Bloemsierkunst voor professionals

Franka Roenhorst uit Groningen gaat op 5 en 6 september meedoen aan het NK Bloemsierkunst voor professionals. De bloemiste zal strijden tegen elf andere zeer gedreven collega's die zich niet zomaar opzij laten zetten.

Het strijdtoneel, eventlocatie De Basiliek in Veenendaal, wordt omgetoverd tot een ware oase van bloemen en planten. En natuurlijk wil Franka er vandoor te gaan met de eerste plek. Want dan mag zij in 2020 de Nederlandse eer vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap dat wordt gehouden in Polen!

Bram Rijkers werkzaam bij brancheorganisatie Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) en verantwoordelijk voor de organisatie: "Na zeer enerverende voorrondes strijdt de crème de la crème van de Nederlandse bloemsierkunst nu om de landelijke titel. De finalisten maken maar liefst vijf creaties. Drie opdrachten krijgen ze ter plekke uitgereikt, de vierde en vijfde opdracht mogen thuis worden voorbereid. Een van de voorbereidingsopdrachten is het maken van een bloemkraag. Decoratieve bloemkragen worden bijvoorbeeld in modeshows gebruikt van onder meer Viktor & Rolf. In totaal worden er per deelnemer bijna duizend bloemen verwerkt in twee dagen. De gemaakte werkstukken worden beoordeeld door een professionele jury. De bloemist met de hoogste score wordt winnaar van deze prestigieuze vakwedstrijd."

Franka: "Ik gun het iedereen die mee doet maar mijzelf een beetje meer en hoop dan ook echt op een mooie top 3 plek, de vorige keer dat ik mee deed (2014) werd ik 6e van Nederland dus dat probeer ik natuurlijk te gaan verbeteren. "

Over VBW

VBW (Vereniging Bloemist Winkeliers) is de ondernemende brancheorganisatie voor bloemisten in Nederland. Deze ondernemers verkopen bloemen, planten, bloemwerk, potten en aanverwante producten aan consument en bedrijfsleven vanuit een bloemenwinkel. De plusminus 3.000 bloemisten realiseren gezamenlijk jaarlijks een omzet van ruim 1 miljard euro. Een kleine 10.000 medewerkers hebben een mooie baan in de branche. De gezamenlijke bloemisten hebben een marktaandeel van ruim 50% in de bloemenverkoop in Nederland, in planten bijna 30%. Met een kleine 1.300 aangesloten bloemisten vertegenwoordigt VBW ruim 62% van de omzet en de werkgelegenheid in de branche.