FC haalt drie jeugdspitsen

GRONINGEN - Voor FC Groningen onder 23 begint komend weekend de competitie. Onder 19 en onder 17 spelen op Corpus bekerduels. Voor elk van de drie opleidingsteams is een veelbelovende aanvaller aangetrokken.

‘FC Groningen voert gewaagd jeugdbeleid’ kopten we een jaar geleden. ‘High potentials’ kregen namelijk de voorkeur boven ‘high performers’, oftewel spelers met meer veronderstelde ontwikkelingsmogelijkheden kregen de voorkeur boven oudere spelers die dankzij hun grotere lichaamskracht meer presteerden. De gewaagde keuzes zijn niet zonder gevolgen gebleven: onder 19, in feite een o18+, wist zich maar net in de eredivisie te handhaven, terwijl een piepjong onder 15 zelfs naar de tweede divisie degradeerde. Desondanks zet FC Groningen de keus voor talentontwikkeling boven direct presteren voort. Komend seizoen liggen de ‘gevaren’ vooral op de loer voor onder 19, terwijl o15 hinder gaat ondervinden van de degradatie naar het derde niveau.

Beloften

FC Groningen onder 23 begint zaterdag aan de competitie met een uitwedstrijd tegen Achilles ’29. Trainer Alfons Arts heeft een kern van twaalf spelers die te oud zijn voor de o19. Tijdens de acht weken durende voorbereiding kon Arts daarnaast beschikken over acht spelers die ook nog voor FC Groningen onder 19 mogen spelen, onder wie de van FC Emmen overgenomen spits Thijs Dallinga. Voor competitiewedstrijden kan Arts ook terugvallen op spelers uit de eerste selectie, maar aan hun inzetbaarheid zitten grenzen. Spelers geboren in 1995 of eerder mogen niet in de beloften spelen en spelers geboren in 1996, 1997 en 1998 zijn al na zeven wedstrijden (of helften) in het eerste elftal niet meer inzetbaar. Van de 22-koppige A-selectie gelden deze strenge regels alleen niet voor de jongste spelers: Ludovit Reis (geboren in 2000), Lars Kramer en Tom van de Looi (beiden 1999).

Jong onder 19

De prestaties van FC Groningen onder 19 jaar hangen komend seizoen sterk af van welke spelers trainer Marcel van Buuren ter beschikking krijgt. Speelt het eerste elftal op zaterdagavond, zoals komend weekend, dan zal o23 een beroep doen op spelers van o19. Dat heeft doorgaans gevolgen voor de resultaten. Zo verloor een piepjong o19 onlangs met 5-1 van het een divisie lager spelende FC Twente, maar bereikte met meer tweedejaars de finale van een internationaal toernooi.

Onder 19 bekert zaterdag tegen Go Ahead Eagles onder 19. De aftrap is om 15.00 uur. Een van de vijf nieuwelingen in de selectie is de Deen Anders Faester. De spits werd vorig seizoen bij Aarhus topscorer van de Deense eredivisie voor B-junioren met 17 goals in 26 duels.

Onder 17

Ook de selectie van onder 17 is versterkt met een buitenlandse speler. Het is de 16-jarige Slowaakse jeugdinternational Tomas Suslov. De linksbenige aanvaller is dribbelsterk en kan op meerdere posities uit de voeten. Omdat de aanvoer vanuit o15 deze zomer beperkt was, haalde FC Groningen nog vier spelers van buitenaf onder wie twee spelers van het Amsterdamse Buitenveldert. Onder 17 kwalificeerde zich de afgelopen twee seizoenen steeds voor de kampioenspoule van acht teams. Het zal erom spannen of dat ook in het nieuwe seizoen zal lukken. Het verschil tussen de eerste- en tweedejaars is groter dan vorig seizoen. Onder 17 speelt vrijdag voor de beker om 17.00 uur thuis tegen Ajax onder 16.

Regionale opleiding

Alle spelers van FC Groningen o12, o13 en o15 komen uit het Noorden. Onder 15 speelt met Go Ahead Eagles en FC Emmen o15 om de titel in de noordoostelijke tweede divisie, die verder louter uit topamateurclubs bestaat. FC Groningen onder 13 speelt op het twee niveau, pal achter een eredivisie van acht clubs met onder anderen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. De talentjes van de nieuwe trainer Jeroen Scholma speelden vorig seizoen bij onder 12 nog op halve velden, verdeeld over twee ploegjes van acht spelers.

Het nieuwe onder 12 blijft dat doen. Er zijn 19 profclubs die meedoen aan deze zogenoemde Twin Games. Omdat de krachtsverschillen begin vorig seizoen nogal groot waren – zo verloor FC Groningen zelfs een keer met 39-5 van AZ – wordt de maand september benut om via liefst vier kwalificatieronden tot een evenwichtige competitie-indeling te komen.