Column In Stad Jos Jansen op de Haar: Golvend

GRONINGEN - Een ruimte vol golvend beeld. Dat is GOLVEND, een installatie in GalerieH200 aan de Bloemsingel 200 in Groningen.

De golven van de zee, het golvend landschap en golvend graan komen bijeen in de installatie van Walburgis Meijers die nog tot begin september te zien is in GalerieH200. De expositie is alleen door de ramen te bekijken behalve op 24, 25, 26 en 31 augustus & 1 en 2 september. Dan is de galerie van 15 tot 18 uur geopend om de installatie ook van binnenuit te kunnen vervaren. Op zaterdag 1 september schenkt galeriehouder Hans van der Veen bovendien een drankje als finissage.

In verband met de spiegeling in de ramen kunt u de installatie het best 's avonds gaan bekijken. Het geheel is van 13 tot 22.30 uur in werking.

Over de werkwijze van de kunstenaar: Al lopend kijkend wordt er van alles door Walburgis opgeslagen. Onregelmatig verwerkt ze deze ervaringen op papier, schrijvend en tekenend. En als ze de kans krijgt weer eens een installatie te maken in een mooie lege strakke ruimte dan komen alle ervaringen en gedachten weer terug.

De golven van al die ervaringen van zien, kijken en horen spelen mee in deze nieuwe installatie in GalerieH200 te Groningen.

Walburgis: "Wanneer ik door de velden loop en de deinende en golvende grassen en granen ervaar word ik rustig. Wanneer ik op mijn rug lig, waar dan ook, dan golft de diepe ademhaling door tot in mijn buik. Drijvend en daardoor deinend op de golven van de zee is een ervaring van kleuren en ruimtebesef.”

Het lopen over het wad is voor Walburgis ook zo’n ervaring. “Dat ik daar loop door zeeklei, over zandplaten en ondiepe geulen blijft een ervaring die ik elk jaar weer wil beleven vanwege de kleuren en de geuren.”

Walburgis tenslotte: “Golven laten zich niet vangen. Toch wil ik proberen mijn ervaring met golven te verbeelden.”

Op 26 augustus en 1 en 2 september is Walburgis in de galerie aanwezig. Meer op www.studioh200.nl, www.facebook.com/GalerieH200/.