Amoebe Spiritus van Peter Zegveld in Tschumipaviljoen

GRONINGEN - Peter Zegveld transformeert het Tschumipaviljoen tot een denkbeeldig mausoleum voor een opgebaard wezen.

Dit wezen, dat het hele interieur van het paviljoen in beslag neemt komt tot “leven en sterft” in een visueel waarneembare sequentie. Gestuurde luchtturbulentie, geluid en licht worden gebruikt om dit effect te realiseren. Het werk refereert aan bekende beeldiconen: de opgebaarde leider, Sneeuwwitje, de aangespoelde walvis, een embryo, de spermatozoïde, etc. Allemaal beelden met dood en leven als verbindende factor.

Het sculpturale object wordt voortdurend ge(re)animeerd, waardoor de associatie met “het zijn en niet zijn”, een voor de hand liggende gedachtegang kan zijn. Het ritueel van een “lege” binnenruimte die plotsklaps gevuld wordt door een grote bewegende amoebe zal werken als een gigantische poppenkast.

Het obect is vervaardigd van spinaker nylon. Het volume van de lege “ballon” wordt in 4 seconden volledig gevuld met lucht, d.m.v. een windturbine. In de opgeblazen vorm bevinden zich strategisch geplaatste gaten die de overtollige lucht laten ontsnappen. Men krijgt de indruk hier met een organisme van doen te hebben.

Het “sterven” van de ameube vangt aan als de windturbine wordt uitgezet. Het leeglopen “de laatste adem”, duurt geruime tijd voordat de cyclus zich weer herhaalt. Het opblazen en leeglopen wordt geaccentueerd door het geluid van in- en uitademen terwijl ‘s avonds het geheel wordt uitgelicht.

Van 29 augustus tot en met 11 november, www.tschumipaviljoen.org/project/amoebe-spiritus, www.peterzegveld.nl.