Groninger studenten betalen tientallen euro’s te veel huur

GRONINGEN - Studenten in Groningen betalen gemiddeld ruim euro 80 te veel huur. Dit maakt de Groninger Studentenbond (GSb) op uit de Check-je-Kamer-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

De wet schrijft voor kamers een maximale huurprijs voor die gebaseerd is op punten. Uit deze cijfers blijkt dat verhuurders zich hier structureel niet aan houden. Verhuurders komen hiermee weg door de kamerkrapte, meent de GSb.

“Het is lastig voor een huurder om nee te zeggen tegen een te hoge huur of verboden bemiddelingskosten”, stelt voorzitter van de GSb Sjoerd Kalisvaart. “Of je gaat akkoord, of je krijgt de kamer niet. Door de kamerkrapte zegt een student daarom maar ja en neemt de te hoge huur en onterechte kosten voor lief.”

In principe kunnen studenten de huurprijs aanvechten bij de Huurcommissie. Studenten die dit doen, kunnen echter te maken krijgen met intimidatie door verhuurders. “Bij ons Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag (M.O.V.) komen nog steeds klachten binnen over verhuurders. Op het moment dat huurders klagen, worden sommigen schreeuwend opgebeld, verdwijnt bij anderen de laptop zomaar en worden sommige huurders zelfs opgewacht voor hun huis.”

De gemeente Groningen gaat dit gedrag hardhandig aanpakken door de introductie van een verhuurvergunning. De GSb hoopt dat dit een effectief middel zal blijken. Zolang die vergunning er nog niet is, is het van belang dat huurders klachten blijven indienen en aangifte doen bij intimidatie. Kalisvaart: “We moeten laten zien dat klagen helpt en er voor zorgen dat huurders weer op durven te komen voor hun rechten.”