Expositie Pieter Ruijg in Pictura Groningen

GRONINGEN - Pieter Ruijg (1925-2004), geboren te Amsterdam, is autodidact. Hij schildert vanaf zijn veertiende jaar. In Breda maakt hij landschappen, (zelf)portretten en stillevens, voornamelijk in expressionistische stijl en geïnspireerd op het werk van Van Gogh, Munch, Van Dongen, Sluiters en Permeke. Dit werk vormt zijn vroege periode.

In 1944 krijgt Ruijg tekenles (houtskool) van de Bredase schilder-architect Dio Rovers. Na de bevrijding wordt in dezelfde stad de Academie St Joost opgericht. Daar gaat hij door met tekenen onder leiding van Rovers. Vanaf zijn eenentwintigste verdient hij zijn brood in de reclame.

In 1950 vertrekt Ruijg naar de stad Groningen, waar hij werkt als chef-decorateur bij een groot warenhuis. Al zijn vrije tijd vult hij met schilderen en zijn ‘nieuwe liefde’ beeldhouwen. Hij ontwikkelt een stijl, waarin het experiment belangrijker is dan het onderwerp. Er volgt in 1957 een eerste expositie in Pictura.

Na zijn pensionering in 1990 ontdekt hij een andere manier van schilderen. Expressionistisch begonnen, keert hij zich af van de direct waarneembare werkelijkheid en raakt hij steeds meer geboeid door het abstracte experiment. Hij schildert de bol, de cirkel, en de ellips in optische illusies in de zes basiskleuren. Inspiratie vormen de zwarte gaten in het heelal en wat zich daarachter zou bevinden.

Naar die hamvraag is hij lang op zoek geweest. Sinds 1992 tot zijn dood in 2004 brengt hij dit fantasierijk in beeld met het schilderij ‘Binnen- en buitenkant der dingen’. De plek waar de mens volledig vrij is, in de zin van spontaan en helemaal zichzelf. En waar liefde eeuwigheidswaarde heeft. In het boek ‘Pieter Ruijg, dit is wat ik zocht’ wordt deze zoektocht toegelicht. Dit boek van Sabine Ticheloven en Annemieke Ruijg, in oktober 2016 uitgegeven bij Philip Elchers Groningen (ISBN: 9789050481762), is tijdens de tentoonstelling bij Pictura te koop.

De expositie wordt zondag 2 september om 15.00 uur geopend door Annemieke Ruijg.

Kunstlievend Genootschap Pictura.

St -Walburgstraat 1,

9712 HX Groningen