Herinnerings in beeld #43

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Groningen in een kijkdoos.

De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Groningen in een kijkdoos.

Op de achterkant van de plattegrond en dienstregeling (van tussen 1896 en 1906) van de tram naar Paterswolde-Eelde en Zuidlaren staan de bezienswaardigheden in de stad beschreven. Groningen, een groote en fraaie stad, hoofdplaats en centrum der provincie is de derde handelsstad des Rijks. Drukke weekmarkten, elken Dinsdag en Vrijdag. Ruime en nette pleinen en straten. Fraaie singels aan de Z. en W. zijde der stad. Heerlijk plantsoen aan de N. zijde der stad. Sterrebosch en Park aan den straatweg naar Assen. Prachtig hoofdstation, gebouwd in 1895.

Blikvangers als de Martinitoren en –kerk (merkwaardig oud gebouw), A.kerk, Martinus-kerk aan het Academieplein, het stadhuis en de Academie, het Goudkantoor en de Sociëteit De Harmonie in de Kijk in ’t Jatstraat staan fier op de achterzijde van de tramplattegrond.

Op woensdag 22 augustus organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum met de Groninger Archieven een activiteit voor kleine en grote kinderen van 6 tot 96. Kijk tijdens de rondleiding door de tentoonstelling Groningen in 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940 of je de tram kunt vinden. Of de mooie oude gebouwen. Daarna maak je een kijkdoos van het Groningen van vroeger. Met plaatjes van mooie oude gebouwen bouw je je eigen stad in het klein.

Het begint om 13.00 en 15.00 uur in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.