is een dag vol ontdekkingen

GRONINGEN - Op de BankGiro Loterij Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, in 2018 met speciale aandacht voor het thema In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is, of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding.

Route door Veendam

Het Wijk en Buurtbeheer Centrum Veendam staat die dag van 10.00 tot 16.00 uur weer met een stand in het Cultuurcentrum vanBeresteyn. U kunt hier onder andere gratis de Winkler Prins Route krijgen, een wandelroute door het centrum van Veendam. Ook kunt u, onder het genot van een gratis kop koffie, oude foto’s van Veendam uit de verzameling van Rink Oosting bekijken.

Monumenten in Leek

In de gemeente Leek worden doorgaans meerdere monumenten opengesteld voor het publiek. In het Westerkwartier zijn beel monumenten.

Zo is er de molen Eben Haëzer in Enumatil - eigendom van de gemeente Leek. De molen wordt door vier vrijwillige molenaars draaiende gehouden. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan het publiek de molen tijdens de bezichtiging in werking zien.

Borg Nienoord is traditiegetrouw ook een publiekstrekker. De minutieus gerestaureerde Schelpengrot en de fraaie tuin van Nienoord zijn gratis te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Wie de exposities in het museale gedeelte (borg, depot en tuinhal) van Nienoord wil zien, betaalt daarvoor de normale entreeprijs. Voor betalende bezoekers is er elk uur een gratis rondleiding met een gids. Verder is de CazemierBoerderij in Tolbert het bezoeken waard. Het is een zeer oude boerderij van het Oldambtster type, dat na een uitgebreide restauratie dienst doet als onderkomen voor Oudheidkamer Fredewalda en Dorpshuis Tolbert. Eén van de bijzonderheden is de grote natuurgetrouwe maquette, die het dorp Tolbert anno 1925 laat zien. In de gang en op de bovenverdieping is Auto-Art te zien: levensechte schilderijen van nostalgische tractor- en automerken van kunstenaar Frans Hage uit Zuidhorn. In vitrines staan oldtimer Dinky Toys opgesteld.

Keukenmeidenparade

ulinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven en Museum Havezate Mensinge houden op zaterdag 8 september De Keukenmeidenparade. Een bonte stoet van keukenmeiden, dienstmeisjes, tuinlieden, jachtopzieners en koetsiers trekt in een parade vanuit het centrum van Roden naar hun werkterrein, havezate Mensinge. Het evenement maakt onderdeel uit van de landelijke Open Monumentendag en biedt bezoekers daarom gratis toegang tot Museum Havezate Mensinge.

Kerkhof in Groningen

Ook dit jaar neemt het RK Kerkhof te Groningen weer deel aan de Open Monumentendag op zaterdag 8 en zondag 9 september.

De Open Monumentendag is een goede gelegenheid om begraafplaatsen als onderdeel van ons cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen.

Het Landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar: In Europa. Het RK Kerkhof te Groningen sluit daar bij aan met rondleidingen met speciaal aandacht voor Christelijke grafsymboliek die gebruikelijk is In Europa. De rondleidingen is interessant voor een ieder die meer wil te weten wil komen over wetenswaardigheden op ons kerkhof, over de vele symbolen en bekende Groningers die in Europa geboren zijn.

De rondleidingen worden gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september van 11.00 uur tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Aansluitend is er koffie en thee in de aula met de mogelijkheid tot het stellen van vragen over begraven op het RK Kerkhof.

Expositie

In de aula is tevens een kleine expositie ingericht. De kapel en de crypte zijn beide dagen opengesteld voor bezichtiging van 10.00 uur tot 17.00 uur.

RK Kerkhof, Hereweg 89 ( ingang Papiermolenlaan ) Informatie over het Kerkhof vindt u op Wikipedia / RK kerkhof Groningen.