Zes tips voor het eerste Noorderzon-weekeinde

GRONINGEN - De opbouw voor Noorderzon is begonnen! Voor het festival volop van start kan gaan vindt natuurlijk eerst de transformatie plaats van het Noorderplantsoen tot festivalterrein. Maandag is de bouwploeg met frisse moed begonnen aan deze transformatie.

Volgende week is het dus zover! Wil je graag naar een voorstelling, maar weet je nog niet naar welke? We hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet voor het eerste festivalweekend, donderdag 23 t/m zondag 26 augustus:

Guillermo Cacace | El Mar de Noche

vr 24, za 25, zo 26 aug | 20:00

Stadsschouwburg

Hartverscheurend en herkenbaar, dat is de voorstelling El Mar de Noche. Ergens in een hotel aan de kust tuurt een middelbare man -acteur Luis Machín - naar de zee. Hij wacht op zijn geliefde, maar weet dat die niet komt. Hun relatie is over, maar hij kan niet loskomen van het emotionele web. Zijn monoloog, geschreven door de gerespecteerde film- en theaterregisseur Santiago Loza, is er een van diepe herkenning en ontroering.

Ana Borralho & João Galante | Trigger of Happiness

do 23 aug | 20:00 uur

vr 24 en za 25 aug | 20:45 uur

Grand Theatre

Seks, drugs en rock ‘n roll anno 2018: twaalf jongeren tussen de 18 en 23 jaar uit Groningen zoeken naar geluk in een ontwapenend potje Russische roulette. Het pistool bepaalt wie aan het woord is. Waarover? Over alles wat doorgaans alleen hardop wordt besproken als er niemand in de buurt is: liefde, seks, drugs, angst, de toekomst, hun families.

Colin Dunne | Concert

vr 24, za 25 en zo 26 aug | 19:30 uur

Grand Theatre

Colin Dunne ontketende enkele jaren geleden een revolutie in de Ierse volksdanswereld door radicaal maar respectvol te breken met eeuwenoude tradities. Zijn stijl is orthodox, warm en ongeëvenaard. In zijn theater/dansvoorstelling Concert danst Dunne op de muziek van de Ierse vioolspeler Tommie Potts – ook een baanbrekende musicus. Op de onregelmatige klanken van het controversiële album The Liffey Banks valt praktisch niet te dansen. Behalve als je Colin Dunne heet.

Nassim Soleimanpour | NASSIM

do 23 aug | 19:30 uur

vr 24 en za 25 aug | 19:45 uur

Ophelia Tent

De Iraanse theatermaker Nassim Soleimanpour waagt zich aan een speels theaterexperiment met iedere avond een andere bekende Groninger op het podium: Theo de Groot, Marcel Hensema of Lotte Dunselman. Met instructies uit een onbekend script reflecteren zij op familie, afstand en nabijheid. Met NASSIM borduurt de Iraniër voort op zijn White Rabbit Red Rabbit (2012), waarmee hij beroemdheden als Whoopi Goldberg strikte als gastacteurs.

Jaha Koo | Cuckoo

do 23 aug | 19:30 uur

vr 24, za 25 en zo 26 aug | 21:15 uur

VRIJDAG Theater

Een gezamenlijke rijstmaaltijd eten is een heel familiaal aspect volgens de jonge Zuid-Koreaanse theatermaker Jaha Koo. Hij voelde zich dan ook enorm eenzaam toen hij deCuckoo – een elektrische rijstkoker – aanzette en dit apparaat hem zelfs 'eet smakelijk' wenste. Nu voert hij confronterende maar ook grappige gesprekken met de rijstkokers over zijn land Zuid-Korea, zijn generatiegenoten en zichzelf in deze humorvolle lost in translation.

Sarah Vanhee | Unforetold

vr 24 en za 25 aug | 19:30 uur

De Machinefabriek

Is het duister iets om bang voor te zijn? Niet voor Sarah Vanhee, een van de meest spannende theatermakers van haar generatie in Vlaanderen. Voor de vierde keer op rij zien we haar terug op Noorderzon. In de voorstelling Unforetold bevraagt theatermaker Sarah Vanhee kinderen tussen de 8 en 11 jaar naar de duisternis om zo het vaak vastgeroeste denken en doen van volwassenen buiten spel te zetten. Zo creëert zij verbaal en non-verbaal een geheel nieuwe logica, die prachtig blootlegt hoe donker het licht en vooral hoe licht het donker kan zijn.

Heb je vragen over het festival? Onder het kopje festivalinfo op de website vind je heel veel informatie.

Informatie over openingstijden, kaartverkoop, toegankelijkheid, hotels, parkregels, bereikbaarheid, eten & drinken, parkeren, plattegronden, timetables, merchandise en interviews met artiesten;