In Stad | Yuppige zitplek

Met een vriendenclubje (Dory, Jochem, Jorien) maakte ik afgelopen weekend een uitstapje naar Duitsland. Zaterdag vertrokken we al om half zeven vanaf Perron P op het busstation met de bus naar Leer. Vervolgens ging het met de trein verder naar Frankfurt waar we om half drie arriveerden. Dat had wat eerder kunnen zijn, maar het verwijderen van een verward persoon van het spoor zorgde voor oponthoud.

Vooral het reizen met ICE is comfortabel. Tussen Keulen en Frankfurt bereikt deze hogesnelheidstrein van Deutsche Bahn snelheden rond 300 km. Omdat we in de eerste klas geboekt hadden beschikten we over een ruim arsenaal aan Duitse kranten. Bovendien werden er warme maaltijden geserveerd en kregen we meerdere keren verpakte koekjes met de tekst ‘Schön dass sie heute unser Gast sind.’

Op zondag namen we de trein van Frankfurt naar Bonn. Daar bezochten we de indrukwekkende overzichtstentoonstelling van performancekunstenaar Marina Abramovic. Aan het eind van de middag begonnen we aan de terugreis naar Groningen en kregen we de ene na de andere vertraging door seinstoringen en andere tegenslag. De Deutsche Pünklichkeit was ver te zoeken. Toen we eindelijk in Emden aankwamen was de laatste bus naar Stad al weg. Een taxi naar Bad Nieuweschans bood uitkomst. Met de Arriva-trein haalden we de eindstreep.

In het Städel Museum in Frankfurt zagen we grafisch werk (veel etsen) van de befaamde portretschilder Lucien Freud. Ook fantastisch was de fototentoonstelling van Ursula Schulz-Dornburg. Zij toont een prachtige serie bushaltes in vervallen staat in het niemandsland van Armenië. De wachtenden bij de bushaltes zijn overwegend vrouwen. Je krijgt de indruk dat de bus nog lang niet komt.

Bij de Der Aa-kerk in Groningen stopt de bus al een tijdje niet meer. Begrijpelijk dat de gemeente de bushalte inmiddels verwijderd heeft. Jammer dat de gemeente drieste plannen met het pleintje voor de kerktoren heeft. Daar moeten vijf monumentale bomen wijken om er een yuppige toeristen zitplek van te maken. Niet doen! Afblijven!