Buijs debuteert als Faber

GRONINGEN - Vitesse bleek in Arnhem ruim anderhalve maat te groot: 5-1.

Faber en Buijs hebben meer gemeen dan een faliekant mislukte competitiestart: de supporters verwachtten van beiden dat zij het veel beter zouden doen dan hun voorgangers. In het geval van Faber is dat een illusie gebleken. Voor de supporters van FC Groningen valt te hopen dat hier de overeenkomsten tussen Faber en Buijs stoppen.

Geen nieuwelingen

Buijs schonk in Arnhem het vertrouwen aan elf spelers die in de slotfase van vorig seizoen zowel qua puntenoogst als qua spel subtopniveau haalden. Met de aantekening dat hij de verkochte Juninho Bacuna verving door Jesper Drost. Van de drie nieuwelingen kreeg alleen invaller Ahmad Mendes Moreira speelminuten. Jeffrey Chabot, gehaald als stand-in voor Mike te Wierik en Samir Memisevic, bleef aan de kant. Mateo Cassierra ontbrak vanwege een blessure. De Colombiaan zou sowieso niet zijn gestart, hij maakte in de voorbereiding weinig indruk.

FC Groningen leek na een intensieve voorbereiding met goede sparringpartners de zaken defensief op orde te hebben.

Twijfels

Twijfels waren er vooral over het aanvalsspel. In Arnhem bleef van die analyse vooraf niets over. Vitesse creëerde maar liefst elf kansen. Van de acht pogingen op doel vlogen er vijf in. Sergio Padt, normaal gesproken goed voor een paar ‘onmogelijke’ reddingen, was in Arnhem een doorsneekeeper. Bij de derde goal zag hij er niet gelukkig uit en een Padt in topvorm had wellicht de eerste twee goals kunnen voorkomen.

De spelers van FC Groningen waren in de oefenwedstrijden verdedigend vreemd genoeg veel beter bij de les dan tegen Vitesse. De Arnhemmers scoorden driemaal uit voorzetten van de rechterflank. Vooral doordat er aan de Groningse linkerflank onvoldoende scherp werd verdedigd. Bij de 1-0 reageerde Ajdin Hrustic halfbakken op een loopactie van Matus Bero en kroop Bryan Linssen knap voor Deyovaiso Zeefuik. Een bekende specialiteit van de fantastisch timende oud-spits van FC Groningen, maar heel lastig te verdedigen. Bij de 2-1 van Vitesse vlak voor rust, een kopbal van Bero, leek het wel of Alexander Büttner een vrije trap mocht nemen, zoveel tijd en ruimte kreeg de linksback. Voorafgaand aan de 4-1 kon Roy Beerens vanaf rechts ongehinderd voorzetten.

Beste man

Leek het verdedigend bij vlagen nergens op bij FC Groningen, aanvallend kwam de ploeg beter voor de dag dan in de laatste oefenwedstrijden. Vijf kansen in een uitwedstrijd tegen een subtopper is heel behoorlijk. Dat gegeven sneeuwde echter onder door het lakse verdedigen. Mimoun Mahi was bij alle kansen betrokken en was zonder meer de beste man aan Groningse kant. De aanvaller leverde de voorassist bij de goal van Ritsu Doan, schonk dezelfde Doan een grote schietkans, bood Tom van Weert een goede kopkans, stak Django Warmerdam uitstekend weg bij een van de mooiste Groningse aanvallen en schoot de bal na een fraaie actie ook nog eens hard tegen de paal.

Vrijdag herkansing

FC Groningen krijgt vrijdag in eigen stadion meteen de kans om de vieze smaak van de mislukte competitiestart weg te spoelen. Voor tegenstander Willem II geldt overigens hetzelfde. De Tilburgse club stelde al evenzeer teleur door op eigen veld met 1-0 van VVV te verliezen. Danny Buijs heeft al aangekondigd zijn elftal hooguit op één of twee posities te veranderen. De aftrap is om acht uur.