Twaalf maanden jeugddetentie geëist voor straatroof

Groningen - Een 20-jarige man uit Winsum heeft twaalf maanden jeugddetentie tegen zich horen eisen (vijf maanden voorwaardelijk), voor medeplichtigheid aan een straatroof op 11 januari. Deze vond plaats bij ROC Noorderpoort aan de Hora Siccamasingel in Groningen, aldus Dagblad van het Noorden.

Een 20-jarige man uit Winsum heeft twaalf maanden jeugddetentie tegen zich horen eisen (vijf maanden voorwaardelijk), voor medeplichtigheid aan een straatroof op 11 januari. Deze vond plaats bij ROC Noorderpoort aan de Hora Siccamasingel in Groningen, aldus Dagblad van het Noorden.

De 20-jarige man uit Winsum was niet bij de straatroof aanwezig, maar stond verderop in de auto van zijn vader op wacht. Bij de geplande straatroof zou een tas met duizend euro worden buitgemaakt. Een student van Noorderpoort zou dat geld in een tas hebben gestopt. Dit bleek niet waar te zijn.

Schroevendraaier

Rond drie uur in de middag werd de tas van de student op het plein afhandig gemaakt. Hij werd daarbij bedreigd en geprikt met een schroevendraaier.

De tas bleek, op een laptop en schoolspullen na, leeg. Er werd nog een tweede tas bij sdezelfde student geroofd, maar ook deze bevatte geen geld. De student rende daarop weg. De rover dook in de klaarstaande auto van de Winsumer. Die bracht hem naar zijn huis in Groningen.

Kenteken

Voordat de Winsumer terug naar huis reed, gooide hij de lege tassen bij een rotonde uit het raam. Echter: het kenteken van de auto was door leerlingen genoteerd. Agenten namen daarop een kijkje bij de man thuis.

Uit telefoongegevens bleek dat hij juist op die dag gegevens en contacten had gewist. ,,Er is tussen hem en de overvaller elf keer gebeld op die dag. Hij was op de achtergrond aanwezig voor vervoer, en hij wist van de plannen met de schroevendraaier’’, aldus de Officier van Justitie.

De raadsman van de Winsumer vond de bewijzen voor veroordeling te mager. ,,Mijn cliënt zou even wachten bij die school. Meer heeft u niet.’’

De Winsumer heeft volgens de officier iemand anders voor zijn karretje gespannen en deze het 'vuile werk laten opknappen'. De rover met de schroevendraaier is in april door de rechtbank veroordeeld tot een jeugdstraf.

Uitspraak is over twee weken.