Russisch kunstcollectief Pussy Riot komt naar Groningen

Groningen - De Russische rebbelen van Pussy Riot komen met hun muziektheaterproject Riot Days naar Groningen. Pussy Riot’s oprichter Maria Alyokhina deelt het podium met muzikanten en een performer. Het verhaal van Pussy Riot, verteld in een punk performance vol protest, politie en politiek activisme.

Pussy Riot's oprichter Maria Alyokhina vertelt het verhaal van Punk Prayer, het protest in een kerk in Moskou waarvoor ze bijna twee jaar in de gevangenis heeft gezeten. Scherpe monologen geïllustreerd met echte beelden en energieke noise-punk. De voorstelling Riot Days neemt je mee naar 2012, toen Alyokhina met Pussy Riot het altaar van de Kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou beklom voor een guerrilla performance als protest tegen de steun van de Orthodoxe Kerk aan Poetin tijdens de verkiezingen.

Op live beelden was toen te zien hoe leden van Pussy Riot ruw in een politiebus werden gegooid om naar een strafkolonie in Siberië afgevoerd te worden. Riot Days is verontrustend, maar vooral prikkelend, gedurfd en energiek; een ode aan de kracht van verzet en activisme.

Pussy Riot is een Russisch activistisch kunstcollectief uit Moskou. Sinds de oprichting heeft de groep elf verschillende vrouwelijke leden gekend. Pussy Riot voerde verboden provocerende guerrilla punk rock performances op in de openbare ruimte. De protesten werden opgenomen, verwerkt in muziekvideo's en op internet gezet. De collectieve thema's van de performances waren feminisme, LHBT-rechten en verzet tegen de Russische president Vladimir Poetin, waarvan Pussy Riot vindt dat het een dictator is.

In 2016 ontwikkelde Maria Alyokhina samen met muziekproducer Alexander Cheparukhin en theaterregisseur Yury Muravitsky Pussy Riot Theatre Riot Days, gebaseerd op het gelijknamige boek van Alyokhina dat uitkwam in 2017. De voorstelling is al gespeeld op festivals en podia in Amerika, Australië en Nieuw Zeeland en ontving lovende kritieken. In 2019 komt de show naar Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk en vijf podia in Nederland. Kaarten zijn per direct te koop via Ticketmaster.