Vleermuisexcursie Sterrebos voor Engelstaligen

GRONINGEN - Op zaterdag 25 augustus 2018 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen een vleermuisexcursie voor Engelssprekenden.

Als locatie is gekozen voor het Sterrebos in Groningen, het mooiste vleermuisparkbos van stad en ommeland. Hier zijn in totaal maar liefst acht soorten vleermuizen waargenomen! De excursie wordt geleid door Angélica Caiza uit Ecuador, die een promotie-onderzoek doet over de relatie tussen vleermuizen en mensen.

Het is niet eerder voorgekomen dat de Vleermuiswerkgroep een excursie in het Engels verzorgd heeft. ,,Er zijn tegenwoordig in de stad zoveel buitenlandse studenten en andere gasten die voornamelijk Engels spreken, dat wij speciaal voor hen deze excursie in Groningen houden; de voertaal is dus Engels,” aldus de coördinator van de Vleermuiswerkgroep Klarissa Nienhuys.

Tijdens de excursie kunnen de deelnemers de vleermuizen horen met behulp van een batdetector. Dit apparaatje maakt het ultrasone geluid dat vleermuizen maken, hoorbaar. Elke soort heeft een eigen, uniek geluid. De verwachting is dat er drie tot vijf soorten vleermuizen gespot kunnen worden: twee verschillende soorten Dwergvleermuizen, Laatvliegers, Rosse Vleermuizen en met wat geluk ook Watervleermuizen.

Angélica vertelt waar deze schemerdiertjes wonen, wat ze eten en over het bijzondere dag/nachtritme. En wist u dat vleermuizen in het najaar paren, dat de vrouwtjes het zaad bewaren en pas na de winterslaap zwanger worden? Ook het verschil tussen de circa 20 soorten Nederlandse vleermuizen en de andere 1200 soorten elders ter wereld kan aan de orde komen.

Het Sterrebos kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws omdat de kap langs en in de buurt van het bos volgens de Vleermuiswerkgroep zeer nadelig was voor een nabije kolonie Dwergvleermuizen. Vorig jaar is er een zeldzame kolonie Grootoorvleermuizen aangetroffen. Het bos is van essentieel belang voor lichtschuwe vleermuizen waaronder Watervleermuizen. Ter bescherming van juist deze soort heeft de gemeente besloten om langs hun vliegroute met extra beplanting bij de reeds aanwezige bomen een groene tunnel en een zogenaamde hop-over aan te leggen. Hierdoor kunnen deze vleermuizen van hun slaapplaats in het bos naar de vijvers bij de Helperzoom vliegen, waar ze hun voedsel verzamelen, zonder afgeschrikt te worden door koplampen van auto’s en het licht uit de geplande nieuwbouw langs de Kempkensberg ten zuiden van DUO.

Deelname aan de excursie in het Sterrebos op 25 augustus kan uitsluitend na aanmelding via info@nmfgroningen.nl, uiterlijk tot en met 23 augustus. Kosten voor deelname: volwassenen € 3,00; kinderen € 1,-. De excursie begint om 8.15 pm en duurt tot ongeveer 10.30 pm. De voertaal is Engels! De excursie vertrekt vanaf de ingang van het park, tegenover Hereweg 95 te Groningen.

Noot: Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.