Het leven gaat niet over blokjesbuiken

GRONINGEN - Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de zesde aflevering: fitgirl Marit Kloosterboer.

Door Vincent Trechsel

Een fitgirl inderdaad. Dat betekent zoveel als een vrouw die sterk let op haar voeding en wekelijks buigt over flink wat uurtjes sport en bewegen, om vervolgens haar lijf en gerechten te delen op social media. En fitgirls als Marit (27) zijn in trek, getuige haar ruim 76.000 volgers. Op Instagram deelt ze zelfbedachte recepten, persoonlijke verhalen, weetjes over sport en natuurlijk de meest spontane selfies.

Vrienden

Bijna vijf jaar geleden is ze begonnen met het schrijven van blogs over eten en sporten. En dat was eigenlijk de schuld van haar vrienden. Marit praatte graag met hen over haar interesses, maar kon d’r ei niet kwijt. Niet zo vaak als ze wilde, althans. Haar vrienden dachten na verloop van tijd alleen maar: ‘daar heb je haar weer, met dat gezever over goed eten en veel bewegen. Dat weten we nou wel’. Nou prima, moet de Groningse gedacht hebben, dan schrijf ik het wel op.

En dus stortte ze zich in de rol van schrijver. Een schrijver die verhalen deelt over gezond eten dat heus lekker is, over gezonde gerechten die niet moeilijk zijn om te maken en over sporten, dat dat ook echt leuk kan zijn. Niet dat zij expert is of de wijsheid in pacht heeft, stelt ze zelf, maar zie de leuke kanten van sport en bewegen, lijkt ze over te willen brengen.

Blokjesbuik

Toch kende haar gezonde drang ook een keerzijde, die ze een paar jaar geleden letterlijk aan den lijve ondervond. Obsessief bezig zijn, per se een blokjesbuik willen hebben, te mager worden, te licht zijn, energie op. Het bracht haar bepaalde inzichten, wat knap is. Want hoe overtuig je jezelf dat het ideaalbeeld in je hoofd helemaal niet zo ideaal is? Ze herkende zichzelf niet meer. Als persoon. En dus ging de knop om. Een beetje balans kan geen kwaad, leerde ze, en dus werd minder eten meer en meer bewegen minder. Het slanke lijf en alleen maar mooi zijn, maakten plaats voor: leef het leven en geniet.

Is ze dan gestopt met het drinken van gifgroene smoothies en het nuttigen van yoghurt boordevol fruit, kokos en de meest exotische granolaverzameling? Welnee, maar een zak chips of een vette hamburger slaat ze niet meer over. En daar schrijft ze dus over in haar blogs. Dat eten een onderdeel van het leven is waar je energie van krijgt, dat je niet te streng moet zijn voor jezelf, maar jezelf wel een workout mag gunnen en dat niemand op een weegschaal moet gaan staan. Ondingen, noemt Marit ze. Vrouwen kunnen, beweert ze, heel de dag chagrijnig zijn wanneer ’s ochtends blijkt dat ze niet zijn afgevallen. Brrr…

Hamvraag

De grote hamvraag is natuurlijk: kan Marit leven van haar Instagramactiviteiten? Ze is tenslotte één van de eerste actieve fitgirls in Nederland, buigt over bijna 80.000 volgers en is – hoewel ze dat zelf heel raar vindt – een voorbeeld voor velen. Dat zien bedrijven ook, die haar dus benaderen. Of ze een blog wil schrijven over één van hun producten en een foto op Insta wil plaatsen? Ze is een merk geworden en kan haar mening en glimlach verkopen. Haar vroegere baan in de zorg was leuk, maar al een tijdje niet meer broodnodig.

Marit Kloosterboer is te volgen op https://www.instagram.com/fitwithmarit/. Wil je ook deel uitmaken van deze serie, stuur dan een mailtje naar gezinsbode@ndcmediagroep.nl.