Vitesse Arnhem: best of the rest

GRONINGEN - Vorig seizoen lukte het AZ om zich tussen de traditionele top drie te wurmen. Dat lijkt voor de Alkmaarders na het vertrek van sterspeler Alireza Jahanbkakhsh dit seizoen iets te veel gevraagd.

Misschien dat Vitesse, zondag in Gelredome de eerste tegenstander van FC Groningen, de plaats van uitdager van de top drie kan overnemen. De Arnhemse club komt hoe dan ook samen met AZ en FC Utrecht het meest in aanmerking voor de titel ‘Best of the rest’.

Vitesse raakte met Mason Mount een creatieveling kwijt, maar wist met het Nigeriaanse talent Hilary Gong, de Slowaak Matus Bero en de Algerijnse topscorer Oussama Darfalou diens vertrek ruimschoots te compenseren.

Waar FC Groningen zondag misschien van kan profiteren is de volledig nieuwe samenstelling van het Arnhemse verdedigingshart. Dat bestaat uit de Portugese doelman Eduardo, de Deen Rasmus Thelander en de Engelsman Jake Clarke-Salter. Eduardo krijgt de voorkeur boven de vorig seizoen geregeld blunderende Remko Pasveer, terwijl Thelander en Clarke-Salter de opvolgers zijn van de naar het buitenland vertrokken Guram Kashia en Matt Miazga. Het nieuwe trio heeft er af en toe nog moeite mee elkaar te begrijpen, zo bleek in de Europa Leagueduels met het Roemeense Vitorul.

Voordat de nieuwe trainer Leonid Slutsky zich buigt over het strategische plan tegen FC Groningen speelt zijn ploeg morgenavond eerst nog in Gelredome voor de Europa League tegen FC Basel. Ook dat kan een voordeel zijn voor underdog FC Groningen.