Op zoek naar de gedroomde eindbestemming

GRONINGEN - Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de vijfde aflevering: reizigers Matthijs en Fareeba.

Door Vincent Trechsel

Ze lieten huis en haard achter zich om met een eigen verbouwde camper de wereld te verkennen. Hun goede banen opgezegd, het huis in Lewenborg verkocht en daar gingen ze. Misschien wel tot nooit meer ziens. In Portugal zitten ze nu. Of Noord-Spanje inmiddels. Dat is lastig te zeggen, want van hun planning komt niets terecht. Italië had volgens het boekje nu het te bereizen land moeten zijn, maar eerst is bedevaartsoord Santiago de Compostella nog aan de beurt. En dan weet je het doorgaans wel. Doorreizen laat daar vaak op zich wachten.

Ruim tien jaar geleden hebben Matthijs Platje (40) en Fareeba Sheedfar (36) elkaar ontmoet. In Iran, haar thuisland. Matthijs deed mee aan een voetbalwedstrijd. Voor robots, welteverstaan. En Fareeba was er sponsor. Niet veel later kon zij haar academische graad in Nederland, in het UMCG behalen en dus zocht het stel elkaar weer op. Er kwam een vonk, die twee jaar later overging in een huwelijk. Fareeba werkte dit jaar nog voor een klinisch onderzoeksbedrijf in Stad en Matthijs deed dat voor Philips in Drachten.

De klad kwam er een beetje in. Niet in hun relatie, maar in de romantische gedachte hoe het leven er verder uit zou gaan zien. Een groter huis? Een kind? Wat meer salaris? Een betere auto? Matthijs en Fareeba hebben het zich allemaal afgevraagd, wat hen nou echt gelukkig zou maken. Eigenlijk weten ze het nog steeds niet. Dus wat doe je dan? Dan ga je reizen. Meer van de wereld ontdekken, om uiteindelijk het meest over jezelf te ontdekken.

Eigenlijk was Vietnam de gedroomde eindbestemming, maar dan moet je door dat lastige China met al zijn regeltjes. Maar ook de grens tussen Pakistan en India blijkt te ingewikkeld en dus wordt Mongolië het verste puntje op de kaart. Dat gaat via de Iraanse familie van Fareeba en landen als Kazachstan en Kirgizstan bereikt worden. Op Instagram wil het stel bijvoorbeeld laten zien dat Iran niet alleen maar dor en droog is, maar dat er ook enorme besneeuwde bergtoppen met skigebieden, prachtige groene bossen met watervallen en eeuwenoude bezienswaardigheden te vinden zijn.

Op hun Insta zien de bijna 1800 volgers de mooiste plekjes van tijdens hun reis, leuke selfies en foto’s van hun knutselactiviteiten voor op hun camper. Ze zijn nu al een half jaar onderweg, maar het gaat Matthijs en Fareeba nog steeds goed af, zo samen op hun zes vierkante meter. De zelf gefabriceerde echtelijke sponde heeft naar eigen zeggen al menig zwoele zomeravond overleefd en wat vandaag niet komt, zien we morgen wel weer. De rot humeurtjes daargelaten, hebben de Stadjers de tijd van hun leven.

Wanneer ze terugkomen is onbekend. Óf ze überhaupt terugkomen is wellicht een betere vraag. Misschien is Matthijs binnenkort wel wijnboer in Portugal, schaapsherder in Albanië of docent Nederlands in Iran. Wat het ook wordt, het zal hen gelukkig moeten maken. Alleen dan heeft deze wereldreis zijn eindbestemming gevonden. Waar die ook mogen zijn.

Matthijs en Fareeba zijn te volgen op https://www.instagram.com/worldbycamper/. Wil je ook deel uitmaken van deze serie, stuur dan een mailtje naar gezinsbode@ndcmediagroep.nl.