Boek over omgaan met agressie in de zorg

GRONINGEN - Deze week verschijnt het ‘Handboek Weerbaarheid in de zorg’ over hoe om te gaan met agressie op de werkvloer, geschreven door Lilian Braaksma uit Haren.

Het Handboek Weerbaarheid in de zorg geeft de lezer inzage in eigen handelen en dat van de cliënt. Het is een luchtig, snapbaar te lezen handboek met antwoorden op het voorkomen en hoe te handelen bij agressie-incidenten in de zorg. Het boek biedt naast een vereenvoudigd theoretisch kader vooral praktische tips, trucs en technieken voor een ieder die werkzaam is in de zorgsector.

Freelance Weerbaarheidstrainer Lilian Braaksma, docent LO en dochter van ouders met een hersenziekte heeft het boek op verzoek van zorgmedewerkers geschreven. Via Van der Helm trainingen geeft ze samen met Erwin van der Helm (eigenaar, vechtsporttrainer en voormalig fysiotherapeut) al jaren weerbaarheidstrainingen aan personeel van zorginstellingen.

In tegenstelling tot reeds bestaande boeken die veelal theoretisch van aard zijn of juist alleen algemene zelfverdedigingstechnieken bieden als het misgaat, is dit handboek vernieuwend in haar praktische herken- en toepasbaarheid.

Ooit werd Erwin van der Helm (Groningen) naar aanleiding van het geven van vechtsporttrainingen gevraagd of hij ook iets kon met weerbaarheidstrainingen voor personeel dat te maken kreeg met agressie op de werkvloer. Natuurlijk, antwoordde hij. Hij kende Lilian Braaksma vanuit de vechtsport en ontwikkelde samen met haar psychofysieke weerbaarheidstrainingen met inmiddels een specialisme in de zorgsector.

Het Handboek Weerbaarheid in de zorg is vanaf 10 juli te verkrijgen via www.trainingteaching.wordpress.com, www.helm-training.nl en vanaf augustus bij www.bol.com.