FC Groningen degelijk

GRONINGEN - De ploeg creëert en scoort nog te weinig. De oefenwedstrijd tegen Werder Bremen van zondag (0-0) bevestigde het beeld van de voorbereiding tot dusver. FC Groningen staat de tegenstander weinig kansen toe, maar kan zelf ook nog geen echte vuist maken. Toch is het totaalbeeld positief. Aan goede wil ontbreekt het niet. Het elftal probeert met gedoseerd pressievoetbal zoveel mogelijk vooruit te spelen.

Vermorzeld

Menig FC-supporter zal een beetje hebben opgezien op tegen het duel met Werder Bremen, vorig seizoen elfde in de Bundesliga. FC Groningen had eerder in de oefencampagne – net als andere eredivisieclubs – al de grootste moeite gehad met clubs uit de Derde Liga en zaterdagavond had Bundesligaclub TSG Hoffenheim rivaal sc Heerenveen met 8-2 vermorzeld na een 5-0 ruststand.

Maar Werder Bremen speelde zondag bij lange na niet met zijn sterkste elf. Trainer Florian Kohfeldt, met zijn 35 jaar nog een jaar jonger dan Danny Buijs, gaf twee dagen na het oefenduel met Tweede Bundesligaclub Arminia Bielefeld (1-0 winst) in Euroborg vooral reserves en jongeren de kans. Vaste ‘Stammspieler’ bleven in meerderheid aan de kant. Slechts doelman Pavlenka, het verdedigingsduo Veljkovic-Moisander en middenvelder Maximilian Eggestein kregen een plaatsje in de beginopstelling. Daarin was ook ruimte voor de beloften Mbom (18) en Sargent (18).

Minstens gelijkwaardig

FC Groningen was in de eerste helft minstens gelijkwaardig aan de Noord-Duitsers, die dit seizoen met een paar grote aankopen weer in het linker rijtje hopen terug te keren. Sommige back-ups voor de vaste krachten konden de vaste volgers van Werder Bremen op de perstribune nog niet bekoren. Mimoun Mahi maakte het de van Djurgaarden overgenomen rechtsback Felix Beijmo (20) lastig en linksback Thore Jacobsen (21) was geregeld Ritsu Doan kwijt. Het goed druk zettende FC Groningen stond het piepjonge Werder – acht spelers waren 22 jaar of jonger – geen enkele kans toe.

Overwicht kwijt

In de tweede helft kantelde het spelbeeld gaandeweg. Kohfeldt bracht steeds meer spelers die we straks ook in de Bundesliga kunnen zien: spits Kruse, vaste rechtsback Gebre Selassie en de topaankopen Harnik en Klaassen. Een andere invaller, rechtsbuiten Rashica, in de winterstop overgenomen van Vitesse, zorgde voor veel dreiging met zijn felle dribbels. Maar ook met meer beoogde basiskrachten op het veld bleek Werder Bremen niet in staat om FC Groningen weg te spelen. En dat was zonder meer een verdienstelijke prestatie van de thuisclub.

Eén spits

Danny Buijs gaat met zijn tien veldspelers vooral 4-2-3-1 spelen. Dat wil zeggen met vier verdedigers, twee centrale middenvelders, een diepe spits en daarachter drie andere aanvallers. Staan de achterste zes min of meer vast, voorin lijkt de ideale combinatie nog niet gevonden. Tegen Bremen koos Buijs voor Drost, Doan, Van Weert en Mahi. De trainer heeft voor dit aanvalskwartet vier alternatieven. Rechtsbuiten Antuna maakt tot dusver een goede indruk. Vorig seizoen kwam hij beperkt in actie en scoorde nimmer. Dat deden de nieuwkomers Cassierra en Mendes Moreira en belofte Breij op een lager niveau wel. Cassierra maakte 18 goals voor Jong Ajax in de eerste divisie, Mendes Moreira prikte er 14 in voor Kozakken Boys in de tweede divisie en Michael Breij knalde en kopte 20 keer raak voor Jong FC Groningen in de derde divisie.

SM Caen

FC Groningen speelt zaterdag op sportpark De Koepel in Haren tegen Stade Malherbe Caen, een fysiek krachtige laagvlieger uit de Franse Ligue 1. De aftrap is om vijf uur. Het is voor Buijs de laatste mogelijkheid om nog wat verschillende aanvalscombinaties uit te testen. Een week later begint de competitie.