Nostalgie met drie babbelende rijstkokers

GRONINGEN - Op Noorderzon is van 23 tot en met 26 augustus Jaha Koo’s voorstelling Cuckoo te zien. Een gezamenlijke rijstmaaltijd eten is een heel familiaal aspect voor de jonge Zuid-Koreaanse theatermaker en componist Jaha Koo. Hij voelde zich dan ook een beetje alleen toen hij een keer in zijn eentje zijn Cuckoo – een elektrische rijstkoker – aanzette.

Dit gevoel werd nog heftiger toen de machine hem ook nog eens ‘eet smakelijk’ wenste. Nu voert hij confronterende gesprekken met drie gehackte – en pratende - rijstkokers over uiteenlopende thema’s in zijn voorstelling Cuckoo. Hij bespreekt met de rijstkokers zijn land Zuid-Korea, zijn generatiegenoten en zichzelf in deze humorvollelost in translation. In een bitterzoete dialoog met drie machines verbindt hij een voor velen van ons onbekende (politieke) geschiedenis en maatschappij van Zuid-Korea moeiteloos met zijn kijk op geluk, economische crises en dood.

Koo: “Het gaat over de laatste twintig jaar in de Zuid-Koreaanse geschiedenis en maatschappij. Daarnaast gaat het ook over mijn persoonlijke leven en hoe die twee zaken elkaar aanraken. In 1997 onderging het land een diepe economische crisis. Die voelde ik op dat moment niet zo, maar twintig jaar later moet ik toch concluderen dat die een verwoestende invloed heeft gehad.” Deze diepe economische crisis is volgens Koo goed te vergelijken met de recente Europese economische crisis. “Het zorgt ervoor dat mensen geïsoleerd en alleen komen te staan. Hoe kun je dan nog gelukkig worden?”

Cuckoo is een persoonlijk én universeel portret van de complexe relatie tussen een thuis en een thuisland, verpakt in een vermakelijke botsing met de moderne technologie. Een echte Noorderzonvoorstelling, die je op een luchtige manier anders laat kijken naar de wereld om je heen.