Iedereen wat meer kleur

GRONINGEN - Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de vierde aflevering: sieradenmaker Jeanet Metselaar.

 

Ineens mail, met een verzoek tot koop. Niet vanuit Groningen, niet vanuit elders in Nederland. Nee, dat mailtje kwam van de Kaaiman Eilanden. Jeanet Metselaar (55) moest even met haar ogen knipperen maar het stond er echt. Letterlijk aan de andere kant van de wereld, op een klein eiland ergens verstopt in het Caribisch gebied woont iemand die geïnteresseerd is in haar kunstzinnige sieraden. Ze noemt het één van de voordelen van Instagram. „Met Instagram kan je letterlijk heel de wereld bereiken, blijkt dus wel.”

 

Al meer dan twintig jaar ‘zit ze in het vak’ en nu zo’n tien jaar exposeert ze in galerieën. Bijzondere sieraden gemaakt van draad, imitatieleer en andere kunststoffen worden dagelijks met exact 1500 volgers gedeeld. Stiekem vindt Jeanet dat exposeren op Insta op dit moment veel leuker dan werk tonen in galerieën. Het bereik is niet alleen groter, maar het online etaleren van haar sieraden, en omdat social media naar eigen zeggen toch wel een andere tak van sport is, wordt ze keer op keer uitgedaagd. „Op deze manier blijf ik fris”, vertelt ze.

 

Met fris bedoelt Jeanet vernieuwend, in zekere zin. Doordat ze dagelijks foto’s van haar werk plaatst, is ze heel anders naar haar sieraden gaan kijken. Fotografie waarbij het plaatje perfect moet zijn – zoals op Instagram – dwingt makers goed te kijken naar wat er gefotografeerd wordt en hoe dat in beeld wordt gebracht. Dat varieert van details tot het zoeken van kleding bij een sieraad. „Mijn sieraden moeten kunnen passen op een galajurk, maar evengoed op een alledaags T-shirt.”

 

Jeanet kan naar eigen zeggen goed rondkomen van haar sieradenverkoop en geeft daarnaast workshops. Via het sociale medium deelt ze haar foto’s door hashtags toe te voegen. Bij een foto van een ketting zet ze bijvoorbeeld ‘#necklace’. Andere Instagrammers die op zoek zijn naar foto’s van kettingen kúnnen dan haar foto zien. „En hoe meer mensen het zien, hoe meer voldoening het geeft. Instagram heeft wel een bijzonder effect op me”, deelt ze oprecht.

 

Het wereldwijde aanspreken met hashtags levert niet alleen verkoop op, in bijvoorbeeld Rusland of Japan. Nee, het leggen van nieuwe contacten is ook zo gebeurd. Allemaal veel informeler, meent Jeanet. Nog niet zo lang geleden vroeg ze een ‘Amerikaanse met veel volgers’ om tijdens een fotoshoot haar pas gemaakte armband te dragen. Jeanet betaalt die Amerikaanse dan en stuurt een armband op. De populaire Amerikaanse laat aan haar duizenden volgers – sommigen hebben er miljoenen – een foto zien waarop Jeanets werk te zien is. Een heel gebruikelijke manier van leven van Instagram. Zowel voor Jeanet die aan exposure doet, als voor de Amerikaanse die op díe manier brood op de plank brengt.

 

Jeanet hoopt met haar sieraden de mensen wat kleurrijker te maken. En of die nu uit Groningen komen of op de Kaaiman Eilanden wonen, maakt haar niet uit. Dat is haar ínmiddels om het even.

 

Jeanet Metselaar is te volgen op https://www.instagram.com/jeanetmetselaarjewelry/. Wil je ook deel uitmaken van deze serie, stuur dan een mailtje naar gezinsbode@ndcmediagroep.nl.