Een voorleesuurtje vol vrolijkheid

GRONINGEN - De voorleesvrijwilligers van Humanitas komen met veel plezier elke week bij een kind thuis. Dit zijn kinderen met een (dreigende) taalachterstand uit de stad Groningen die meestal anderstalige ouders hebben.

Door het (voor)lezen leren ze beter begrijpend lezen en vergroten ze hun woordenschat. Marjan is zo’n vrijwilliger. “Vrij kort na elkaar overleden mijn partner en mijn moeder. Voor beide heb ik in hun laatste levensfase intensief gezorgd. Daarna had ik behoefte om iets heel anders te doen”, vertelt ze. Ze meldde zich aan als voorleesvrijwilliger bij Humanitas. “Ik herinner me van mijn opleiding Kinderverzorging en Opvoeding dat ik veel kinderboeken heb gelezen en daar erg van heb genoten.”

In orde

Nu leest ze voor aan een Syrisch jongetje van 7 jaar en een Chinese broer en zus van 5 en 3 jaar. “Eerlijk gezegd had ik van tevoren het idee dat de kinderen meteen gezellig bij me zouden komen zitten om naar mijn verhaal te luisteren. Maar dat ging niet zomaar. De kinderen waren aanvankelijk verlegen of juist heel rusteloos. Pas toen ik meerdere keren was geweest, en ook uitgebreid contact met de ouders had gemaakt, leken de kinderen te voelen dat het in orde was en kwamen ze bij me zitten. Nu duiken ze zodra ik binnenkom al in mijn tas om te kijken welke boeken ik bij me heb!” Marjan is in beide gezinnen heel hartelijk ontvangen en werd zelfs uitgenodigd om te komen eten. “Het lezen en taalspelletjes doen met de kinderen geeft me veel voldoening; ik kijk elke week weer uit naar hun vrolijkheid en spontaniteit. Maar ook het contact met de ouders heeft me veel geleerd over andere culturen en hoe mensen die in Nederland komen wonen, tegen ons aan kijken. Dit vrijwilligerswerk is echt een verrijking van mijn leven.”

Het Voorleesproject van Humanitas Groningen is een groot succes: 200 vrijwilligers lezen voor aan, of samen met, 300 kinderen van 3 tot 12 jaar. De vrijwilligers worden door Humanitas geschoold in het voorlezen. Ze betrekken ook de ouders bij het (voor)lezen en doen taalspelletjes. Het leesplezier staat voorop voor de vrijwilligers en de kinderen met wie zij lezen.

Humanitas is op zoek naar nieuwe voorleesvrijwilligers! Heb jij ook één of twee uurtjes per week over en wil je die inzetten voor de taalontwikkeling van kinderen? Neem dan contact op met Humanitas via tel. 050 312 6000 of stuur een mail naar mip.groningen@humanitas.nl.