Column In Stad Jos Jansen op de Haar: Dwars door China

GRONINGEN - Tot en met 16 september is bij Noorderlicht (Akerkhof 12) de tentoonstelling ‘Dwars door China’ van fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou te zien.

De laatste jaren oogstte Terlou veel lof met de VPRO-documentaireserie ‘Door het hart van China’, waarin hij van heel dichtbij persoonlijke verhalen uit het China van vandaag toont.

Zijn laatste tv-serie over China trok bij sommige uitzendingen anderhalf miljoen kijkers. Bij een interview in het radioprogramma Kunststof noemde Terlou de nieuwsgierigheid van mensen naar China als reden van het succes. “China is de grote onbekende”, zei hij. Dat klopt, maar de serie dankt toch vooral de populariteit aan de open en innemende wijze waarop Terlou met de Chinezen omgaat, daarbij geholpen door zijn uitstekende kennis van de taal. En natuurlijk zijn talent om met ‘gewone’ mensen om te gaan. Hoe kwetsbaarder de mensen zijn, hoe liever Ruben voor ze is. Zijn gevoel voor empathie is meeslepend en ontroerend.

Terlou heeft wel even moeten wennen aan zijn grote doorbraak. Hij ik nu een bekende filmer en fotograaf. Iedereen wil iets van hem. Niet gemakkelijk als je van nature bescheiden bent.

Het succes smaakt naar meer. Terlou werkt toe naar de uitgave van twee boeken bij uitgeverij Lebowski. Daarnaast wil de VPRO graag dat hij een nieuwe documentaireserie maakt.

Terlou exposeert nu voor de tweede keer in Noorderlicht. Er is prachtig werk te zien. Opvallend is het royale formaat van de foto’s. Terlou: “Normaliter zijn foto’s in een expositie niet heel groot. Ze blijven daardoor een beetje een plaatje aan de muur. Je kijkt naar het bijschrift en loopt door naar de volgende foto. Bij deze expositie heb je geen bijschriften bij de foto’s. Soms zul je je afvragen waar je precies naar kijkt. Dan hoop ik dat je langer blijft staan, langer gaat kijken. En tegelijkertijd hoop ik dat je van veraf en van dichtbij gaat kijken en je verwondert over de details die je ziet.”