FNV deelt water uit op bouwplaatsen Groningen

GRONINGEN - De FNV bezocht 25 juli verschillende bouwplaatsen rond stadion De Euroborg in Groningen. We hebben in Nederland deze week een officiële hittegolf. De FNV deelt flesjes water, ijsjes en zonnebrandcrème uit en geeft voorlichting over werken bij warm weer.

Om de hittegolf zo goed mogelijk door te komen, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers in de bouw om zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de werkplek af te schermen voor de zon. Mensen moeten vaker rustpauzes kunnen houden, in een koele ruimte. Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt aangeraden, net als het waar mogelijk vermijden van zwaar en intensief werk en natuurlijk het drinken van veel water. Tussen 12.00 en 15.00 uur moet de zon worden vermeden. Verder adviseert de FNV mensen in de bouw om zich iedere 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème, minimaal factor 20. Als een werknemer in de bouw tijdens het werk duizelig of misselijk wordt of hoofdpijn krijgt, meteen de koelte opzoeken!

Voor werkgevers

Werkgevers kunnen ook veel doen om het werk veilig, verantwoord en dragelijk te maken en houden, bijvoorbeeld een tropenrooster invoeren. De werkdag begint dan om 05.30 uur. Verder door tijdens het werk extra pauzes in te lassen op een koele plaats, te zorgen voor extra water en koele dranken en uitstel te geven voor het zware werk. Werkgevers kunnen werknemers in de bouw de tijd geven om vaker te douchen en zich om te kleden. Apparaten die veel warmte afgeven moeten zoveel mogelijk uitgezet worden en er kunnen extra ventilatoren worden geplaatst.

Vaak komen werkgevers en werknemers in de bouw er in onderling overleg goed uit hoe het werk in te richten. Is dat niet zo, dan kunnen bouwvakkers altijd bellen met het contactcenter van de FNV, 088 368 0 368 (elke werkdag van 8.30 tot 17.30 uur). Zo nodig komen netwerkers van FNV Bouwen & Wonen ter plaatse controleren op arbeidsomstandigheden.