Wim Masker column Buitenspel ‘Het nieuwe Veendam’

GRONINGEN - Emmen en Fortuna Sittard vliegen er zo weer uit. Het is opvallend hoe geringschattend er door sommige media over beide promovendi wordt geoordeeld. Grote kans dat de collega’s nog geen vijf spelersnamen van beide clubs kunnen opnoemen. Bij een van hen nam ik al eens de proef op de som…

Fortuna Sittard haalt zijn versterkingen uit alle windrichtingen, met dank aan het internationale netwerk van zijn vermogende Turkse eigenaar. Bij FC Emmen komen de versterkingen hoofdzakelijk uit het netwerk van hoofdtrainer Dick Lukkien. De Groninger, eerder zes jaar werkzaam bij FC Groningen, richt zich vooral op spelers die hij kent of met wie hij al eens heeft samengewerkt.

Net als vroeger bij SC Veendam, hebben veel spelers van Emmen dan ook een verleden bij FC Groningen. Daar kwamen ze om uiteenlopende redenen tekort voor een basisplaats. Vanwege kwaliteitsgebrek, blessurepech, of doordat ze onvoldoende vertrouwen kregen van de toenmalige hoofdtrainers. Nick Bakker en Hilal Ben Moussa scheurden bij FC Groningen elk twee keer een kruisband. Onder Lukkien hebben ze zich uitstekend ontwikkeld. Ze zouden in de selectie van Danny Buijs niet misstaan. Voor Glenn Bijl geldt hetzelfde. Lukkien hoopt dat Keziah Veendorp, Kasper Oldenburger, Daniël Camara Bos, Robbert de Vos en Jafar Arias dezelfde ontwikkeling doormaken.

De bescheiden, maar zelfverzekerde Lukkien heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor elftalcompositie, is tactisch sterk en kan goed met spelers omgaan. Ooit zal hij terugkeren bij FC Groningen. Maar eerst gaat hij met zijn FC Emmen menigeen verrassen. De Drenten gaven zaterdag al een voorschotje. Ze wonnen verdiend van FC Groningen. En niet alleen op basis van een grotere inzet en frisheid. Want het ‘nieuwe Veendam’ voetbalt beter dan het oude.