Terugval FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen maakte aan het slot van de derde trainingsweek in Norg indruk tegen SV Meppen. De ploeg van trainer Danny Buijs speelde tegen een pittige tegenstander het voetbal dat de aanhang zo graag ziet: voorwaartsgericht, agressief pressievoetbal.

Afgelopen woensdag in Blijham tegen KFC Uerdingen en zaterdag in Rolde tegen competitiegenoot FC Emmen liet FC Groningen een heel ander gezicht zien. De wat vermoeid ogende paars-witte ploeg bleek fysiek of mentaal niet in staat om intensief druk te zetten en was in balbezit vaak besluiteloos en slordig. Beide 1-0 nederlagen waren over negentig minuten gerekend terecht. Uerdingen, uit de Derde Duitse Liga, was efficiënter vanuit een sterk verdedigende organisatie; Emmen was beter op zijn typisch Nederlands: met verzorgd en gecontroleerd aanvallend voetbal.

Gemis

Twee basisspelers van FC Groningen kwamen in de serieuze oefenduels nog niet in actie: Samir Memisevic en Ajdin Hrustic. Vooral de creatieve inbreng van laatstgenoemde wordt gemist. Spelmaker Hrustic vormde in de slotmaanden van de competitie een complementair koppel met controleur Tom van de Looi. Buijs probeerde in de laatste drie wedstrijden alternatieve combinaties uit, maar het meest voor de hand liggende koppel, Van de Looi-Reis, was daar niet bij. Buijs koos voor de duo’s Van de Looi-Warmerdam (Meppen), Reis-Warmerdam (Uerdingen) en Van de Looi-Breij (Emmen). Maar goed, daar zijn oefenwedstrijden voor.

Eén spits

Buijs begon in de serieuze oefenwedstrijden telkens met één centrumspits. Mateo Cassierra mocht steeds starten, om na de rust plaats te maken voor Tom van Weert. Vooralsnog maakt Van Weert de ietwat betere indruk. De clubtopscorer van vorig seizoen is technisch minder verfijnd dan de Colombiaanse nieuweling, maar is steviger in de duels, feller en doelgerichter. Cassierra kennen we van Jong Ajax niet als koele killer. Hij is meer een spits van tikjes, passjes en fijne korte combinaties dan van het felle duel en de venijnige schoten. Tegen Emmen schonk hij Django Warmerdam met een fraai hakje een haast niet te missen kans en rondde hij zelf een grote schietkans af met een slap, hobbelend schotje. Misschien wel typerend voor de spits die hij is – of bij Ajax is geworden.

Geval-Drost

Jesper Drost begon in alle drie wedstrijden als aanvallende middenvelder achter de spits. Tegen Meppen speelde hij goed, maar tegen Uerdingen en Emmen kwamen zijn mindere eigenschappen weer eens aan de oppervlakte. Druk zetten doet Drost meestal in één vlak tempo, zonder intensiteit, en in duels laat hij zich veel te gemakkelijk aftroeven. Het vormde zaterdag de inleiding tot de 0-1 van FC Emmen.

Onopvallend

Ritsu Doan heeft zich in de oefenwedstrijden nog niet echt laten zien. Wel is de jonge Japanner fysiek een stuk sterker dan een jaar geleden. Hij moet inmiddels ook in een vrije rol als aanvallende middenvelder kunnen spelen. Achter twee of drie aanvallers. Tot dusver heeft Buijs echter nog maar één keer afgeweken van een speelwijze met één diepe spits. Dat was in de tweede helft tegen Uerdingen, toen hij de fysiek sterke beloftenspits Tim Freriks naast Tom van Weert posteerde en de razendsnelle Uriel Antuna hangend op rechts speelde. Dat zag er goed uit. Doan was toen echter ten faveure van Michael Breij al naar de kant gehaald.

Werder Bremen

FC Groningen is zondag voor het eerst in het eigen stadion te bewonderen. Tegenstander in het Hitachistadion is Werder Bremen. De in Groningen populaire Noord-Duitse Bundesligaclub heeft vier spelers met eredivisie-ervaring in zijn selectie. Luca Cardirola en Milot Rashica voetbalden voor Vitesse, spits Aron Jóhannsson voor AZ en Niklas Moisander voor Ajax. En Davy Klaassen komt daar waarschijnlijk nog bij. De aftrap is om half drie.