Ruben Terlou

GRONINGEN - Terlou heeft een geheel eigen opvatting van documentaire (foto)journalistiek. Hij participeert, maar blijft wél fotograaf. De laatste jaren oogstte Terlou veel lof met de VPRO-documentaireserie ‘Door het hart van China’, waarin hij van heel dichtbij persoonlijke verhalen uit het China van vandaag toont.

Dagelijkse situaties

Terlou’s kracht zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en je een nieuwe kijk geven op een land in transitie. Met zijn foto’s doorbreekt hij zo het clichébeeld van China. Hij benadert de Chinezen op een persoonlijke manier en is nieuwsgierig naar wat zij denken, voelen en beleven.

In 2016 exposeerde Terlou al bij Noorderlicht | Huis van de Fotografie met ‘Ontmoetingen langs de Yangtze’, een indringend beeldverslag van zijn reizen. In ‘Dwars door China’ brengt hij opnieuw het hedendaagse China in beeld en laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering met zich meebrengt en hoe zij omgaan met de nieuwe kansen.

Ruben Terlou (1985), actief als fotograaf in China en Afghanistan, won met zijn werk de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek, onderdeel van de Zilveren Camera 2016.

Te zien tot en met 16 september.